Турският здравен министър бе първият, на когото бе поставена ваксина срещу коронавируса в Турция

NF 20:05:01 13-01-2021
VN2002NF.023
Турция - ваксина /допъленние/

Турският здравен министър бе първият,
на когото бе поставена ваксина срещу
коронавируса в Турция


Анкара, 13 януари /БТА/
Турският здравен министър Фахреттин Коджа бе първият, на когото бе поставена китайската ваксина срещу коронавируса, след като по-рано днес турската Агенция за лекарства и медицинска апаратура даде спешно одобрение за използване на китайската ваксина КоронаВак след приключване на анализите на ваксината в Турция, предаде Анадолската агенция.
Ваксината бе поставена на Коджа в градската болница в Анкара.
Искам да подчертая, че всеки трябва да се ваксинира. За да се върнем към нормалния ни живот, трябва непременно да се ваксинираме, каза Коджа, след като му бе поставена ваксината.
По-рано днес министър Коджа съобщи след заседание на Специализирания научен съвет за борба с коронавируса, че ваксинацията в Турция ще започне от утре с ваксиниране на здравните работници.
Коджа посочи тогава, че той и членовете на Специализирания научен съвет, които не са изкарали коронавируса, ще бъдат първите, които ще се ваксинират. Министрът изтъкна, че ваксинирайки се, отговорните представители ще да дадат пример на обществото.
Турското правителство е договорило доставката на 50 милиона дози от ваксината на китайската компания Синовак. Първата пратка от тази ваксина пристигна в края на декември. Турция проведе собствени изпитания на препарата, преди да бъде дадено одобрение за използването му. През декември турският здравен министър съобщи, че Турция ще купи до 30 милиона дози от ваксината на Пфайзер-Бионтех и че 4,5 милиона дози от тази ваксина може да бъдат доставени до края на март, съгласно споразумението./Милена Маркова/
/ВН/