ЕС призовава за реформи в Босна на 25-та годишнина от Дейтънското споразумение

Bosnia Dayton Anniversary
Снимка: AP
NF 19:04:01 21-11-2020
SG1902NF.015
Босна и Херцеговина - годишнина - Дейтън - ЕС

ЕС призовава за реформи в Босна
на 25-та годишнина от
Дейтънското споразумение


Сараево, 21 ноември /БТА/
Върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел използва 25-та годишнина от Дейтънското мирно споразумение, за да призове босненските политически лидери да преодолеят етническото разделение и да подготвят страната си за присъединяване към ЕС, информира Асошиейтед прес.
"Ние трябва да помним миналото, но трябва да гледаме към бъдещето", заяви Жозеп Борел по време на посещение в Сараево за днешната годишнина. Той допълни, че постигнатото с посредничеството на САЩ мирно споразумение е сложило край на "един от най-срамните епизоди в съвременната европейска история".
Мирното споразумение, което сложи край на войната в Босна от 1992-1995 г., бе парафирано в американската военновъздушна база край Дейтън, Охайо, на 21 ноември 1995 г., и официално бе подписано в Париж няколко седмици по-късно. То сложи край на продължилата 44 месеца война, при която основните етнически групи - босненските мюсюлмани, хърватите католици и православните босненски сърби се сражаваха за контрола над територии при разпадането на Югославия.
Над 100 000 души бяха убити по време на войната, повечето от които босненски мюсюлмани, а повече от два милиона, или половината от населението на Босна, бе прогонено от домовете си по време на конфликта.
Дейтънското мирно споразумение сложи край на кръвопролитията, но официализира етническото разделение, като въведе сложна и фрагментирана държавна структура, обединена от слаби общи институции. През годините сложната административна система на Босна позволи на нейните етно-националистически елити да поемат пълен контрол над всички правителствени лостове и да плячкосат безнаказано хазната, защитавайки същите аргументи, които доведоха до войната, отбелязва АП.
Европейският съюз прие молбата за членство на Босна през 2006 г., но нейното правителство не успява да приложи дълбоки структурни реформи, които да придвижат страната към присъединяване. ЕС очаква от Босна съдебни и икономически реформи, увеличени усилия в борбата с корупцията, защита на човешките права и други реформи, посочва агенцията.
Приоритетите на ЕС се споделят от повечето граждани на Босна, но продължават да бъдат пренебрегвани от техните етнически лидери под прикритието на националистическа реторика.
След като се срещна с членовете на тричленното босненско председателство, Жозеп Борел каза, че бъдещето на Босна е в ЕС, но за да се присъедини страната, "властите трябва да увеличат усилията в приоритетните реформи".
/София Георгиева/
/СГ/