Масирано полицейско присъствие осуети демонстрация в Лайпциг срещу ограничителните мерки

NF 18:12:01 21-11-2020
NS1809NF.005
Германия - коронавирус - протест

Масирано полицейско присъствие
осуети демонстрация в Лайпциг
срещу ограничителните мерки


Лайпциг, 21 ноември /БТА/
Планирана днес демонстрация в източния германски град Лайпциг срещу ограничителните санитарни мерки беше отменена в последния момент заради масираното полицейско присъствие, предаде ДПА.
За място на протестната проява бе определен централният площад "Курт Мазур", но организаторът я отмени, въпреки че бяха започнали да се събират хора. Полицията прикани дошлите "да напуснат района мирно". Органите на реда преградиха достъпа до площада, след като на него се събраха 500 човека - максималния разрешен брой.
На близкия площад "Аугустустплац" се стекоха контрадемонстранти, подкрепящи правителствените мерки срещу разпространението на коронавируса.
В Лайпциг има масирано полицейско присъствие, подкрепено от водни оръдия и бронирани полицейски камиони. Между двете групи демонстранти бяха издигнати бариери.
Преди две седмици в Лайпциг се състоя протест против ограничителните мерки на правителството срещу пандемията. Проявата премина в хаос, като полицията бе критикувана, че е загубила контрол върху събитията и не е успяла да наложи съблюдаването на правилата за носене на маска и спазване на физическа дистанция, отбелязва ДПА.
В Германия през последното денонощие са били регистрирани близо 23 хиляди нови случая на коронавирус, съобщи днес институтът "Роберт Кох", цитиран от Ройтерс.
С това общият брой на регистрираните в страната заразени надхвърли 902 хиляди.
254 човека са починали за изминалите 24 часа от усложнения, свързани с коронавируса. Смъртните случаи в Германия от началото на пандемията са 13 884./НС/