Хиляди се събраха в Париж и в други френски градове, за да отдадат почит на убития учител по история

NF 18:07:01 18-10-2020
GG1805NF.009
Франция - убит учител - протест

Хиляди се събраха в Париж и в други френски градове, за да отдадат почит на убития учител по история


Париж, 18 октомври /БТА/
Хиляди хора се събраха днес на Площада на Републиката в Париж, за да отдадат почит на обезглавения преподавател по история Самюел Пати, предаде Франс прес.
Демонстрантите носеха плакати, на които пишеше: "Аз също съм учител" и "Не на тоталитаризма над мисълта". Демонстрацията по отдаване на почит на убития преподавател протече спокойно. Протестиращите скандираха: "Аз съм Самюел!", "Свобода на словото, свобода на преподаването!". От време на време скандиранията бяха прекъсвани от продължителни аплодисменти в памет на убития учител.
На протеста в Париж дойдоха и редица политици и управници, сред които премиерът Жан Кастекс, кметицата социалистка на Париж Ан Идалго, областната управителка от десницата на региона Ил-дьо-Франс, обхващащ Париж - Валери Пекрес и лидерът на радикалната левица Жан-Люк Меланшон.
На някои плакати, носени от демонстрантите пишеше също така: "Мрачно е в страната на светлините", "Аз съм мюсюлманин, аз съм против насилието, аз съм за свободата на словото".
Някои протестиращи носеха плакати, на които имаше карикатурите на пророка Мохамед, публикувани от сатиричното издание "Шарли ебдо". Отекна и химнът на Франция.
Подобни протести имаше и в Лион и Лил, както и в други населени места.
/ГГ/