САЩ осъждат "катастрофалното" предложение на Китай за Хонконг, а Великобритания очаква Пекин да уважава автономията на района

NF 17:41:01 22-05-2020
LM1740NF.003
САЩ - Великобритания - Китай - Хонконг

САЩ осъждат "катастрофалното" предложение на Китай
за Хонконг, а Великобритания очаква Пекин
да уважава автономията на района


Вашингтон/Лондон, 22 май /БТА/
Американският държавен секретар Майк Помпейо порица днес Китай за предложеното от него законодателство за националната сигурност за Хонконг и го определи като произволно и катастрофално, предаде Ройтерс.
"САЩ осъждат. . . предложението за едностранно и произволно налагане на законодателство за националната сигурност на Хонконг", каза Помпейо в изявление.
По думите му то може да се отрази върху благосклонното отношение на САЩ към района.
"САЩ настойчиво призовават Пекин да преразгледа своето катастрофално предложение, да спазва международните си задължения и да уважава високото ниво на автономия, демократичните институции и гражданските свободи на Хонконг, които имат ключово значение за запазване на специалния му статут съгласно американския закон", заяви той.
Великобритания очаква Китай да уважава правата и свободите на Хонконг и е ангажирана да гарантира автономията на района, каза говорител на британския министър-председател Борис Джонсън.
"Ние внимателно наблюдаваме ситуацията и очакваме Китай да уважава правата и свободите на Хонконг и високото му ниво на автономия. Като страна по съвместната британско-китайска декларация Великобритания е ангажирана с поддържането на автономията на Хонконг и уважаването на модела една страна, две системи", заяви говорителят.
/Илиян Могиларски/
/ЛМ/