Пратеникът на ООН за Близкия изток призова Израел да прекрати заплахите за анексии

NF 18:49:01 20-05-2020
GG1848NF.021
ООН - Израел - палестинци

Пратеникът на ООН за Близкия
изток призова Израел да прекрати
заплахите за анексии


Ню Йорк, 20 май /БТА/
Специалният пратеник на ООН за близкоизточния мирен процес Николай Младенов призова днес Израел да прекрати заплахите за анексиране на палестински територии, а палестинските ръководители - да възобновят контактите с всички членове на Квартета за мир в Близкия изток (ООН, САЩ, Русия и ЕС), предаде Франс прес.
"Призовавам моите колеги от Квартета да работят с ООН и да изготвят бързо предложение, което да му позволи да играе своята посредническа роля и да работи съвместно със страните от региона за постигане на мир", каза Младенов на заседание на Съвета за сигурност на ООН.
Той направи това необичайно прямо изявление, след като вчера палестинският президент Махмуд Абас обяви, че автономната власт прекратява сътрудничеството в областта на сигурността с Израел, който планира да анексира окупирани палестински територии на Западния бряг на река Йордан, отбелязва Франс прес.
Младенов съобщи, че ще обсъди утре с палестинското ръководство практическите последици от този ход, които не бяха уточнени от Абас.
"Анексирането на зони от Западния бряг. . . би представлявало много тежко нарушение на международното право и би нанесло унищожителен удар на решението (на конфликта) с две държави", каза пратеникът на ООН. Младенов предупреди, че това "би затворило вратата за възобновяване на преговорите и би заплашило усилията с цел постигане на мир в региона и нашите по-общи усилия за поддържане на международния мир и сигурност".
Решаването на израелско-палестинският конфликт минава през задължително събиране на двете страни на една и съща маса за преговори, подчерта постоянната представителка на САЩ в ООН Кели Крафт. Тя допълни, че "Съветът за сигурност не може да диктува края на конфликта", а "само да насърчава страните да решат заедно какво искат, за да постигнат напредък".
Крафт отново призова палестинците да "се възползват от възможността", предоставена им от представения през януари мирен план на американския президент Доналд Тръмп.
Палестинското ръководство вече отхвърли проекта, който смята за прекалено пристрастен в полза на Израел.
В своите изказвания на заседанието постоянните представители на европейските държави членки и Индонезия предупредиха Израел да не анексира палестински територии.

/ГГ/