Европейската солидарност съществува, защото имаме фондове, от които харчим в момента за заплати, за апаратура, заяви премиерът Борисов

NF 23:26:31 26-03-2020
DI2323NF.010
Бойко Борисов - брифинг - въпроси

Европейската солидарност съществува,
защото имаме фондове, от които харчим в момента
за заплати, за апаратура, заяви премиерът Борисов


София, 26 март /екип, БТА/
Европейската солидарност съществува, защото имаме фондове, от които харчим в момента за заплати, за апаратура. Въпросът е при липса на евробюджет за следващия програмен период какви пари ще бъдат разпределени, каза в отговор на въпрос премиерът Бойко Борисов след участието си чрез видеовръзка в заседанието на Европейския съвет.
Всички в Европа вярват, че България ще започне производството на защитни облекла , че ще има и за износ, каза още премиерът.
Борисов обясни, че към днешна дата за пари от ЕС като количество не се говори, а се обсъждат какви ще са мерките, за да се възстанови общоевропейската икономика. Той посочи, че според него загубите ще са в размер на трилиони.
В отговор на друг въпрос той изтъкна, че "зелените" транспортни коридори започват да работят още по-добре.
Във връзка с Великден Борисов каза, че не може да вземе решение за затваряне на църквите, но препоръча да се предприемат мерки хората да са по-раздалечени, да има навсякъде дезинфекция.
В отговор на въпрос за предстоящото заседание на НСТС и исканията на бизнеса да се разширят икономическите дейности, които ще бъдат подпомогнати заради кризата, вицепремиерът Томислав Дончев изтъкна, че дефиницията на сектори е безкрайно широка, но добави, че огромната част от засегнатите ще бъдат покрити от предлаганите антикризисни схеми. Премиерът каза, че се очаква в сряда БНБ и търговските банки да излязат с пакет от мерки. Вицепремиерът напомни, че за съкратените има обезщетение за безработица.
В отговор на въпрос за поемането на разходите за осигуровки премиерът каза: "Когато бюджетът не се изпълнява, а разходите летят с милиарди нагоре, в един момент няма къде да се срещнем" и допълни, че по тази причина заедно с финансовият министър се пресмята всяка стотинка.

/ДИ/