Очаква се утре гласуване за внасяне на обвиненията по процедурата за импийчмънт на Тръмп

Trump Impeachment
Снимка: AP
NF 19:52:31 14-01-2020
MI1949NF.018
САЩ - Тръмп - импийчмънт - следващ етап

Очаква се утре гласуване
за внасяне на обвиненията по процедурата
за импийчмънт на Тръмп


Вашингтон, 14 януари /БТА/
Камарата на представителите на Конгреса на САЩ възнамерява да гласува утре за внасяне на точките от обвинителния акт за импийчмънта на американския президент Доналд Тръмп в Сената, предаде Асошиейтед прес. С тази стъпка ще бъде поставено началото на съдебен процес за отстраняването му от длъжност.
Председателката на долната камара Нанси Пелоси събра днес при закрити врата членовете на нейното демократично мнозинство за обсъждане на следващите стъпки. Така тя разблокира процедурата месец след като демократите в камарата гласуваха за импийчмънт на Тръмп, обвинен в злоупотреба с власт и възпрепятстване на разследване на Конгреса.
Според демократи, пожелали да останат анонимни, Пелоси е предложила Камарата на представителите да гласува утре за предаване на обвиненията в Сената и избор на представители на долната камара, които на практика ще действат като прокурори.
За да бъде Тръмп отстранен от длъжност, за това трябва да гласуват две трети от членовете на Сената - не по-малко от 67 души. Това е малко вероятно, тъй като републиканците имат в горната камара 53 представители от общо 100.
/Алексей Маргоевски/
/МИМ/