Младенов: Позицията на ООН няма да се промени заради решението на САЩ за еврейските селища

Младенов: Позицията на ООН няма да се промени заради решението на САЩ за еврейските селища

NF 19:34:31 02-12-2019
MI1930NF.023
ООН - Близък изток - конфликт - ситуация

Младенов: Позицията на ООН няма
да се промени заради решението
на САЩ за еврейските селища


Москва, 2 декември /БТА/
Признаването от Вашингтон на еврейските селища на Западния бряг на река Йордан и другите решения на САЩ в подкрепа на Израел няма да променят позицията на ООН, каза в интервю за ТАСС специалният координатор на ООН за уреждането на близкоизточния конфликт Николай Младенов.
"Тези селища си остават незаконни според международното право - каза той. - Статутът на Ерусалим, както и селищата, и границите - това е все част от въпросите за окончателния статут (на Палестина), които трябва да се обсъждат от страните".
Той подчерта, че решение, основано на признати от международната общност параметри, ще доведе до създаването на две жизнеспособни държави, които ще могат да си сътрудничат. "Колкото по-рано се върнем към този път, толкова по-добре, защото сегашната реалност деморализира хората", отбеляза той.
Младенов заяви, че близкоизточният "квартет" (Русия, ЕС, ООН, САЩ) остава единственият инструмент за законно посредничество между израелците и палестинците и неговата работа следва да бъде подновена.
/Васил Сотиров/

/МИМ/