Реакции от ООН и НАТО на турското военно настъпление в Сирия

Jens Stoltenberg
Снимка: AP

Копенхаген, 10 октомври /БТА/
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази дълбокото си безпокойство от ескалацията на насилието в Североизточна Сирия, където вчера Турция започна военно настъпление, предаде Франс прес.
"Държа да изразя дълбокото си безпокойство от ескалацията на конфликтите, на която сме свидетели", каза Гутериш в Копенхаген, където до събота протича среща на кметовете на най-големите градове в света.
Петте европейски членки на Съвета за сигурност на ООН поискаха от Турция "да спре едностранните си военни действия" в Сирия в декларация след извънредно заседание на Съвета на закрити врата.
На този етап петте европейски страни в Съвета - Франция, Великобритания, Германия, Белгия и Полша не са успели да получат подкрепата на останалите членки на Съвета за декларацията си. В текста се казва, че европейците "са дълбоко обезпокоени" от турското настъпление, без обаче да го осъждат.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова членката на алианса Турция да прояви сдържаност и добави, че общият враг в този регион остава групировката "Ислямска държава".
"Трябва да продължим да сме единни срещу общия ни враг - "Ислямска държава". Постигнахме огромен напредък в борбата си срещу ИД и трябва да се уверим, че този напредък ще се запази. До неотдавна ИД контролираше територия колкото Великобритания с 8 милиона души", припомни той.
Столтенберг призова Турция "действията й в Сирия да са премерени и пропорционални и да се избегнат още повече човешки страдания".Източник: Копенхаген