Президентът Румен Радев ще участва в Парижкия форум за мир и в церемонията по отбелязване на 100 години от края на Първата световна война

Президентът Румен Радев ще участва в Парижкия форум за мир и в церемонията по отбелязване на 100 години от края на Първата световна война

NF 02:14:31 10-11-2018
NN0214NF.010
Франция - България - президент - чествания

Президентът Румен Радев ще участва в Парижкия
форум за мир и в церемонията по отбелязване на
100 години от края на Първата световна война


Париж, 10 ноември /Спец. кор. на БТА Асен Бояджиев/
Държавният глава Румен Радев започва днес двудневно посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон за участие в Парижкия форум за мир и отбелязването на 100-годишнината от края на Първата световна война.
Във възпоменателната церемония в Париж на 11 ноември ще участват ръководители на международни организации и държавни и правителствени лидери от над 80 държави от цял свят, сред които генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, президентът на САЩ Доналд Тръмп, президентът на Русия Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел и много други.
В рамките на участието си в Парижкия форум за мир - инициатива, която има за цел да насърчи международното сътрудничество и подобряване на управлението - президентът Румен Радев ще направи в неделя изказване, посветено на потенциала на новите технологии да бъдат фактор за задълбочаване на политическия диалог, икономическия растеж и социалното сближаване.
Държавните и правителствени ръководители ще разгледат днес изложбата "Пикасо. Розов и син период" (Picasso. Bleu et Rose) в музея "Орсе" в Париж и ще бъдат приети в Елисейския дворец от президента на Франция Еманюел Макрон и съпругата му Брижит Макрон. Държавният глава Румен Радев е придружаван от съпругата си Десислава Радева.
(ГИ/МИМ/КТ)/НН/