"Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", "Ню Йоркър" и Ройтерс са големите лауреати на наградите Пулицър за журналистика

NF 23:02:31 16-04-2018
GG2301NF.002
САЩ - награди Пулицър - журналистика

"Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", "Ню Йоркър" и Ройтерс са големите лауреати на
наградите Пулицър за журналистика


Ню Йорк, 16 април /БТА/
Вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост" спечелиха престижната награда Пулицър в категорията за публикации с общонационално значение за серия от статии и материали, посветени на възможни контакти между хора от предизборния екип на Доналд Тръмп и руски представители, предадоха световните агенции.
В. "Ню Йорк таймс" и сп. "Ню Йоркър" получиха отличието Пулицър в категорията за журналистика в услуга на обществото за статиите, в които разкриха аферата с холивудския продуцент Харви Уайнстийн, обвинен от десетки жени от шоу бизнеса в сексуални посегателства, извършвани в продължение на години. В резултат на тези разкрития се зароди движението "Аз също".
Агенция Ройтерс получи наградата Пулицър в категорията за международна журналистика за репортажи, разкриващи връзките между филипинския президент Родриго Дутерте и полицейски "отряди на смъртта".
Ройтерс получава наградата Пулицър и в категорията за фотография за кадри, отразяващи кризата с рохингите в Мианма.
Наградата Пулицър е най-престижното американско отличие в областта на журналистиката, което се присъжда от 1917 г. Понастоящем то се присъжда не само в журналистически категории, но и в областта на литературата, музиката и драматургията. Наградата се придружава и от 15 000 долара.
Отличията в различните категории бяха обявени на церемония във Факултета по журналистика към Колумбийския университет в Ню Йорк.


/Габриела Големанска/
/ГГ/