САЩ наложиха санкции на 14 физически лица и организации заради нарушения на човешките права в Иран и подкрепа за ракетната програма на Техеран

NF 21:52:31 12-01-2018
PA2151NF.010
САЩ - Иран - санкции /разширен вариант/

САЩ наложиха санкции на 14 физически лица и организации заради нарушения на човешките права в Иран и подкрепа за ракетната програма на Техеран


Вашингтон, 12 януари /БТА/
Съединените щати наложиха санкции на пет
физически лица и девет организации заради нарушения на
човешките права в Иран и подкрепа за ракетната програма на Техеран, съобщиха Ройтерс и ТАСС.
Обновеният санкционен списък е публикуван на сайта на финансовото министерство на САЩ. В списъка е включен и шефът на иранската съдебна система аятолах Садик Лариджани. Финансовото министерство посочи в изявление, че Лариджани, близък съюзник на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей, е "отговорен" или е бил "съучастник" в действия, представляващи "сериозни нарушения на правата на човека".
Представител на администрацията на Тръмп заяви пред журналисти, че разширяването на санкционния списък се прави в рамките на общата стратегия на Вашингтон за противодействие на "дестабилизиращото поведение на иранския режим". Той уточни, че става дума за нарушения на човешките права по време на масовите антиправителствени протести.
Според други представител на американската администрация, цитиран от Франс прес, включването в списъка на Садик Лариджани, който е брат на председателя на иранския парламента Али Лариджани, ще има "сериозни политически последици", защото представлява удар по "върховете на режима".
В черния списък фигурират двама граждани на Китай и трима иранци. Деветте санкционирани компании са базирани в Шанхай, Куала Лумпур и Иран.
/ПА/