Шейсет деца са починали в индийска болница за седмица. Твърди се, че причината е недостиг на кислород

NF 01:21:31 13-08-2017
NN0120NF.002
Индия - смъртни случаи - деца

Шейсет деца са починали в индийска болница
за седмица. Твърди се, че причината
е недостиг на кислород


Мумбай, 13 август /БТА/
Шейсет деца са починали в болница в северноиндийския щат Утар Прадеш тази седмица, за което местните медии обвиняват липсата на кислород, информира Ройтерс.
Медицинският център уточни, че 34 от починалите деца са били бебета в интензивно неонатологично отделение. 12 са починали от енцефалит, а причината за смъртта на останалите не е уточнена.
Според местни медии вълната от смъртни случаи се дължи на недостига на кислород, след като частен доставчик си прибрал оборудването заради неплатени сметки.
Представител на болницата отхвърли тези твърдения.
Според изявление на лечебното заведение в четвъртък е имало намаляване на доставките на втечнен кислород, но са били осигурени допълнителни количества от други доставчици.
Документация за силното увеличаване на смъртните случаи, предоставена от болницата, сочи пик на смъртността в четвъртък с 23 починали, включително 14 бебета в неонатологичното отделение.
Щатът Утар Прадеш и федералното правителство разследват случая, увериха представители на властите.
Трагичните обстоятелства разпалиха политическа буря, тъй като опозиционни политици обвиняват за случилото се управляващата партия Бхаратия джаната, която държи властта в щата.
Представители на щатските власти порицаха опозиционните лидери, че се опитват да политизират въпроса.
Епидемии от енцефалит избухват всяка година в Индия, отнемайки стотици животи, особено през сезона на мусоните. Болестта обикновено се разпространява от заразена храна или вода, ухапвания от комари или по въздушно-капков път.
/Елена Савова/


/НН/