Лагард смята, че през 2022 г. инфлацията ще бъде укротена

Лагард смята, че през 2022 г. инфлацията ще бъде укротена

IF 17:30:01 14-01-2022
SS1726IF.014
Европа - ЕЦБ - инфлация

Лагард смята, че през 2022 г. инфлацията ще бъде укротена


Париж, 14 януари /БТА/
Европейската централна банка (ЕЦБ) очаква високата инфлация от последните месеци, причинена от резкия скок в цените на енергоносителите, постепенно да отслабне до края на годината. Това заяви нейният президент Кристин Лагард пред Сената в Париж, цитирана от Франс прес.
"Двигателите на инфлацията трябва да загубят сила през годината, след пика от 5%, наблюдаван през декември", каза Лагард и отново потвърди ангажимента на ЕЦБ да върне инфлацията до целевото ниво от 2%. "Разбираме, че това увеличение на цените предизвиква загриженост у много от нашите съграждани и приемаме тази загриженост много сериозно", посочи президентът на ЕЦБ.
Настоящата висока инфлация се дължи и на бързото възстановяване на икономическата активност в еврозоната, което доведе до рязко покачване на цените на горивата, газа и електроенергията. Именно енергийният компонент е допринесъл за около половината от сегашната инфлация, каза още Лагард.
Цените на дълготрайните стоки и някои услуги също са се покачили, тъй като търсенето изпреварва предлагането, ограничено от дълготрайния недостиг във веригата на доставки.
През декември ЕЦБ реши постепенно да забави своите нетни покупки на активи през 2022 г. от около 80 милиарда евро на 20 милиарда евро на месец, но запазвайки гъвкавостта си за справяне с различни негативни сценарии. За разлика от УФР обаче засега ЕЦБ не възнамерява да вдига лихвите.
/СС/