АНА-МПА: Второто увеличение на минималната работна заплата ще бъде направено на 1 май 2022 г., заяви Кириакос Мицотакис

АНА-МПА: Второто увеличение на минималната работна заплата ще бъде направено на 1 май 2022 г., заяви Кириакос Мицотакис

AV 17:28:01 14-01-2022
VN1722AV.011
Гърция - икономика - КОВИД-19

АНА-МПА: Второто увеличение на минималната работна заплата ще бъде направено на 1 май 2022 г., заяви Кириакос Мицотакис
Атина, 14 януари /БТА/
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис изрази в интервю за телевизия Антена1 предпазлив оптимизъм по отношение на разпространението на варианта Омикрон, предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.
"Видяхме рязък скок на случаите в Гърция в края на миналия месец. Вече виждаме намаляване и всички данни от други държави показват, че това е малко или много като лятна буря - висок интензитет, покачва се бързо, но също така намалява бързо", е казвал премиерът.
"Наясно сме, че вариантът Омикрон причинява значително по-ниска смъртност, въпреки че е много по-заразен и е много по-вероятно някой да се зарази", посочва премиерът. Той обясни, че по-ниската смъртност не означава, че опасността трябва да се подценява.
Премиерът е отбелязал, че гръцкото общество съдейства с някои изключения, които постоянно намаляват. Мицотакис подчертава, че Гърция успява да остави икономиката си отворена. "Избегнахме локдаун. Запазихме туризма. И икономиката бележи изключително висок растеж, който ще достигне 7 на сто".
По отношение на националната здравна система, той е подчертал, че интензивните отделения са увеличени повече от два пъти.
"Наели сме всеки, който може да предложи услугите си на националната здравна система. Няма човек на свободния пазар, който може да помогне - пулмолог, анестезиолог, който да иска да бъде нает и да не сме го наели", е заявил премиерът.
"Направено е всичко, което е възможно. В същото време с голямо съжаление, от първия момент, говорих за слабостите в националната здравна система. Специално за факта, че регионалните болници не могат в момент на натиск да предложат качеството на грижите, които бихме искали. Това ни накара да отворим сериозна дискусия по въпроса и да предприемем смели мерки в нея", е допълнил премиерът.
По отношение на икономиката, той е отбелязал, че през 2021 г. е регистриран рекорден ръст.
"Доходите на всички граждани се подобриха, данъците бяха намалени, туризмът беше представен добре, безработица намаля, създадени бяха нови работни места."
Попитан за безработицата и скорошните данни на ЕС, показващи че Гърция е шампион по безработица сред младежите, премиерът е отговорил.
"Безработицата намаля от около 17 на 13 процента. И това стана по време на пандемия. Няма да кажем, че сме доволни с представянето ни на пазара на труда, докато процентът на безработица не падне до едноцифрено число. Това е цел, която сме си поставили."
"Създадохме повече от 50 хиляди работни места по време на пандемията. Искаме да създадем 80 хиляди места през 2022 г. Имаме значителни ресурси за подобни политики", е подчертал Мицотакис.
По отношение на скока на цените той обясни, че това е явление, внесено отвън като резултат от по-високите цени на природния газ, които са се отразили на цената на тока.
"От първия момент ние казахме, че ще подкрепим домакинствата, а сега и бизнеса като субсидираме част от увеличението. Можем ли напълно да покрием увеличението? Не, не можем да покрием цялото увеличение. Но можем да покрием голяма част. Направихме го за домакинствата в последните месеци на 2021 г. и ще го продължим да го правим докато енергийния пазар е в това състояние", подчерта той.
Премиерът е съобщи, че второ увеличение на минималната работна заплата ще бъде приложено от 1 май 2022 г.

-----
Това е новина от деня в Гърция, избрана от агенция АНА-МПА за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Гърция да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

/Елена Дражева/

/ВН/