Печалбите на "Уелс Фарго", "Джей Пи Морган" и "Ситигруп" надхвърлиха очакванията

JPMorgan Chase-Results
Снимка: AP
IF 16:14:01 14-01-2022
SS1610IF.007
САЩ - банки - печалби

Печалбите на "Уелс Фарго", "Джей Пи Морган"
и "Ситигруп" надхвърлиха очакванията


Ню Йорк, 14 януари /БТА/
Американските банки "Уелс Фарго" (Wells Fargo), "Джей Пи Морган" (JPMorgan) и "Ситигруп" (Citigroup) обявиха днес печалбите си за последното тримесечие на 2021 г., като резултатите и на трите банки са чувствително по-добри от очакванията, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Печалбата на "Уелс Фарго" се увеличила до 5,8 милиарда долара срещу 3,09 милиарда за същия период на миналата година. За това е допринесла и продажбата на подразделенията за управление на активи за 943 милиона долара.
"Уелс Фарго" обяви 5-процентен ръст на заемите през втората половина на 2021 г., както и спад на разходите извън лихвите с 11 процента до 13,2 милиарда долара. Главният изпълнителен директор на банката Чарли Шарф постави свиването на разходите с по около 10 милиарда долара годишно в основата на плановете си за преструктуриране на банката.
Четвъртата по големина американска банка през 2016 г. беше поставена под специално наблюдение от регулаторите след избухването на скандал около търговските й практики, който доведе до милиарди долари глоби и обезщетения. През 2018 г. Управлението за федерален резерв й наложи и таван на активите от 1,95 трилиона долара.
"Джей Пи Морган" обяви спад на приходите от 14 процента, но печалбата надмина прогнозите на анализаторите благодарение на инвестиционното банкиране. Най-голямата американска банка обяви скок с 28 процента на приходите от инвестиционно банкиране, както и спад с 13 процента на общите й приходи. Печалбите на банката за четвъртото тримесечие са 10,4 милиарда. Приходите остават на ниво от 30,3 милиарда долара.
"Ситигруп" обяви спад на печалбите за четвъртото тримесечие от 26 процента, но подобно на "Джей Пи Морган" надхвърли очакванията на анализаторите благодарение на инвестиционното си банкиране. Печалбата на банката спадна до 3,2 милиарда долара срещу 4,3 милиарда година по-рано.
/СС/