От БФИЕК възразиха срещу идеята "Булгаргаз" да доставя най-евтиния си газ само на потребителите по регулирани цени

От БФИЕК възразиха срещу идеята "Булгаргаз" да доставя най-евтиния си газ само на потребителите по регулирани цени

IF 15:31:31 14-01-2022
ZM1527IF.016
БФИЕК - министър на енергетиката - писмо

От БФИЕК възразиха срещу идеята "Булгаргаз"
да доставя най-евтиния си газ само на потребителите
по регулирани цени


София, 14 януари /Антоан Николов, БТА/
От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) в отворено писмо до министъра на енергетиката Александър Николов възразиха срещу изразеното от него мнение на брифинг на 12 януари, че "Булгаргаз" трябва да доставя най-евтиния си газ само на потребителите по регулирани цени. Според БФИЕК това е директна заявка за кръстосано субсидиране на пазара на природен газ. Те са на мнение, че такива действия ще повишат необосновано цената за индустрията.
Освен това от БФИЕК пишат, че изразените от енергийния министър идеи противоречат на пазарната логика и на организацията на пазара на природен газ у нас. Затова от федерацията обширно обясняват как се осъществяват доставките по дългосрочния договор между "Булгаргаз" и "Газпром експорт", до какви проблеми ще доведе кръстосаното субсидиране, както и по какъв начин се образува цената "задължения към обществото".
От Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори настояват да продължат да купуват природния си газ на достъпни цени, за да се запазят конкурентоспособността, работните места и експортния потенциал на националната икономика. Освен това в писмото, получено в БТА, те призовават енергийния министър да обсъжда всички намерения за промяна на пазарния модел със заинтересованите страни.
/ЦМ/