От Министерство на енергетиката не са изискани допълнителни документи във връзка с проверката в "Булгаргаз", каза министър Александър Николов

НС - заседание
Снимка: БТА

IF 14:28:01 14-01-2022
RI1422IF.034
парламент - Александър Николов - енергетика

От Министерство на енергетиката не са изискани
допълнителни документи във връзка с проверката
в "Булгаргаз", каза министър Александър Николов


София, 14 януари /Десислава Антова, БТА/
От Министерство на енергетиката не са изискани допълнителни документи във връзка с проверката в "Булгаргаз". Това коментира пред журналисти в парламента министърът на енергетиката Александър Николов по повод проверката за цените на газа на Националната полиция и Държавната агенция "Национална сигурност". Министър Николов коментира, че не може да взима отношение относно проверки на друг компетентен орган.
Относно дейността на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/, министърът каза, че няма забележки относно експертния състав на Комисията. Той бе категоричен, че решението за регулаторния орган е прерогатив на Народното събрание. На въпрос относно настояването на министър-председателя Кирил Петков председателят на КЕВР Иван Иванов да бъде сменен, Николов коментира, че Министерство на енергетиката следва да работи по възможно най-ефективния начин с какъвто и да е регулатор. "Нямам забележки относно експертния състав на Комисията. Не бих искал да влизам в полемика и да предлагам каквито и да е решения, тъй като не мисля, че това би било нормално", каза той.
Относно мораториума за цените на тока за битовите потребители министърът каза, че приемането и отменянето на такъв е функция на Народното събрание. "Мисля, че народните представители са достатъчно разумни и ще вземат възможно най-доброто решение", посочи министърът.
Той бе категоричен, че всички мерки, които са взети от Министерство на финансите и Министерство на енергетиката са свързани с това натискът върху какъвто и да е състав на КЕВР относно повишаване на цената на електроенергията да бъде смекчен. Министър Александър Николов посочи, че това включва покриване в пълен размер на натрупаните дефицити на операторите, които са отговорни за електроразпределението. "Тоест всичко, което е възможно да бъде направено, се прави, така че да няма последващ ценови шок", заяви министърът.
/ДА/
/РИ/