Промишленият сектор в САЩ продължава да бележи растеж

IF 20:18:01 01-12-2021
ZM2014IF.028
САЩ - промишленост

Промишленият сектор в САЩ продължава да бележи растеж


Вашингтон, 1 декември /БТА/
Промишлената активност в САЩ е нараснала с по-бързи темпове през ноември, в момент когато производителите се опитват да се справят с търсенето на фона на продължаващия недостиг и забавяне на снабдяването, предаде Асошиейтед прес.
Институтът по мениджмънт на доставките съобщи днес, че неговият индекс на активността в промишления сектор се е повишил до 61,1 през ноември, малко над септемврийското равнище от 60,8.
Всяка стойност над 50 сочи растеж. Американският производствен сектор регистрира 18 поредни месеца на растеж, започвайки от пролетта на 2020 г., когато избухна пандемията, припомня АП.
Подкатегориите "нови поръчки", "производство" и "заетост" отчитат ускоряване на растежа през ноември, макар много респонденти да коментират, че все още се затрудняват с наемането на работна сила, въпреки скромния напредък през последните три месеца. В доклада на института се посочва, че 86 процента от коментарите за заетостта са свързани с наемането на персонал, като 51 процента от тези респонденти казват, че се борят да запълнят позиции, което е увеличение спрямо октомври.
Предприятията освен това борят да поддържат запасите си заради повишеното търсене.
/ЦМ/