Германската централна банка е обезпокоена от скока в цените на недвижимите имоти

IF 20:40:32 25-11-2021
ZM2037IF.031
Германия - централна банка - недвижими имоти

Германската централна банка е обезпокоена
от скока в цените на недвижимите имоти


Берлин, 25 ноември /БТА/
Германската централна банка изрази безпокойство от повишаващите се цени на недвижимите имоти, както в централните части на градовете, така и извън тях, предаде ДПА.
Според изчисленията ни цените на жилищата са 10 до 30 процента над обоснованата стойност, заяви вицепрезидентката на Бундесбанк (Bundesbank) Клаудия Бух.
Това се случва все по-често извън основните агломерации, допълва тя в коментар, публикуван при представянето на доклада на институцията за финансовата стабилност
Бух предупреждава, че поскъпването на недвижимите имоти може да се превърне в огромен риск за финансовата стабилност, ако все повече кредити се отпускат въз основа на по-ниски стандарти и на очаквано допълнително повишение на цените.
Тя отбелязва, че около половината от банковите заеми имат фиксирани лихви за над 10 години. Високият дял на дългосрочните кредити и капиталови инвестиции правят германската финансова система уязвима на промени в лихвите, посочва Бух.
Бундесбанк подчертава, че германската финансова система е функционирала добре по време на пандемията. Мащабните държавни мерки са защитили финансовия сектор от загуби, се посочва в доклада.
Бух обаче предупреждава, че уязвимостта нараства, акцентирайки върху отрицателните макрокикономически развития, включително по-високата инфлация.
Членът на управителния съвет на Бундесбанк, отговарящ за банковия надзор Йоахим Вюрмелинг описа финансовата система на страната като достатъчно стабилна, за да се противопостави на отслабения икономически растеж.
Банките успяха да използват капиталовите буфери, за да предотвратят евентуално ограничаване на отпускането на заеми, каза той.
Вюрмелинг обаче предупреди, че банковият сектор на страната трябва да се подготви за промяна в лихвената среда. /Галя Горнишка/
/ЦМ/