Британците могат да останат без алкохол за Коледа заради липсата на шофьори на камиони, предупреждава браншова организация

IF 12:57:01 25-11-2021
ES1253IF.022
Великобритания - транспорт - търговия - алкохол

Британците могат да останат без алкохол за Коледа
заради липсата на шофьори на камиони,
предупреждава браншова организация


Лондон, 25 ноември /БТА/
Великобритания може да се сблъска с липса на алкохол тази Коледа, ако правителството не положи повече усилия, за да се справи с недостига на шофьори на камиони, предупреди Асоциацията за търговия с вино и спиртни напитки (WSTA), цитирана от Ройтерс.
Перспективата за ограничено количество алкохолни напитки следва паническото купуване на горива, покачващите се цени на отоплението и недостига на различни стоки - от потребителска електроника до чипс и веган пирожки.
Браншовата асоциация обяви, че 49 компании, включително британските подразделения на Моет Хенеси (Moet Hennessy), Лоран Перие (Laurent Perrier), Перно Рикар (Pernod Ricard), Си енд Си груп (C&C Group) и Матю Кларк (Matthew Clark) са се подписали в писмо до транспортния министър Грант Шапс, в което го призовават да предприеме спешни мерки относно недостига на шофьори и нарушенията в товарните превози.
"Сред членовете ни има все по-големи опасения, че, ако не бъдат взети спешни мерки, ще затънем в много дълбок хаос с доставките", каза главният изпълнителен директор на асоциацията за търговия Майлс Бийл.
"Вече сме свидетели на големи закъснения с доставките на вино и спиртни напитки, което повишава цените и ограничава продуктовата гама, достъпна за британските потребители", допълни той.
Според браншовата организация разходите за превоз са нараснали със 7 процента, тъй като фирмите за доставка трябва да увеличат заплатите на шофьорите, за да ги задържат.
Членовете на асоциацията искат Шапс да удължи временната визова схема за шофьорите - от 28 февруари 2022 година до минимум от една година, за да смекчи тежестта върху индустрията и да позволи броят на местните шофьори да нарасне значително.
Британското правителство заяви, че не очаква нарушения в доставките на алкохол за Коледа.
Двете най-големи вериги британски супермаркети Теско (Tesco) и Сейнсбърис (Sainsbury's) в момента правят големи промоции на вина, което е знак, че няма непосредствена заплаха за доставките на вино, отбелязва Ройтерс. /Галя Горнишка/
/ЕС/