"Медара" е цветът, който ще внася стил и уют в домовете ни догодина

"Медара" е цветът, който ще внася стил и уют в домовете ни догодина

IF 12:22:01 25-11-2021
ES1219IF.019
цвят - 2022 г. - избор

"Медара" е цветът,
който ще внася стил и уют в домовете ни догодина


София, 25 ноември /Екатерина Тотева, БТА/
"Медара" е цветът, който ще внася стил и уют в домовете ни през 2022-ра, съобщиха от "Оргахим" - организатор на инициативата "Цвят на годината", която вече седем години прогнозира модерния за следващите 12 месеца цвят, за да помогне на потребителите в избора им на цвят за оформление на дома или офиса.
"Медара" е в тъмните нюанси на оранжевото, като съдържа в себе си охра, червено и нотка кафяво. Съчетава жизнеността и прилива на адреналин на червеното, с дружелюбието и топлината на оранжевото, и приземеността от кафявото, за да образува силно видим, магнетичен оттенък, който излъчва топлина и енергия.
Цветът на 2022-ра обхваща историята на цялата предходна година - с възобновената страст към природата, връщането към старите хобита, оставени настрана, и любовта към местата, които усещаме като дом, коментират организаторите на инициативата.
В избора на цвят на 2022 г. са участвали водещите дизайнери и архитекти на интериорните студиа "Дизайница" и ATG design, носителят на 4 награди RED DOT design award за индустриален и продуктов дизайн Илиан Милинов, дизайнерските и маркетингови екипи на Оргахим, KAI Group, Кроношпан България, колорист. Досега Цветове на годината са били "Нептун" (2016), "Тракийско злато" (2017), "Кадифена роза"(2018), "Органик" нюанс на зеленото (2019), "Синя хармония" (2020) и "БежаВю" (2021).
Според колориста доц. д-р Албена Павлова от НБУ, символно Цветът на 2022 година носи устойчивостта на земята (нотките кафяво), топлотата на теракотата (охрата), спокойствието на есента (с пъстрите и, но земни, успокоени цветове), базовите ценности (свързани със земята), ценността и излъчването на старото злато. От друга страна (за разлика от класическото ярко оранжево, което е най-оптимистичния цвят в палитрата) - показва нужда от сигурност и фокус към настоящето (от двузначната символност на охрата).
"Посланието, което носи този избор, е свързано с живота ни тук, в момента, с желанието за вкарване на "цвят" в доскучалото ни битие и все още недостатъчната ни енергичност, въпреки заявената нужда от действие, носена от червеното. "Медара" ни вади от чистата духовност на "БежаВю" и ни вкарва в спокойната материалност на земния живот", разчита в избрания цвят доц. д-р Албена Павлова.
Цветът на 2022-та е универсален и успокояващ нюанс, цвят хамелеон на великолепно оранжево, с малко червено. Той е едновременно ярък и тонизиращ, стилен и смел, позитивен и мек. "Медара" внася топлина, отключва креативността и желанието за промяна, коментира Емил Кунчев - маркетинг мениджър на "Оргахим". "Комбинира се чудесно с естествени цветове и материали, с тренда за органичност в интериора и начина на живот, като придава едновременно стил, пъстрота и оригиналност на пространството. Затова смятаме, че "Медара" (2022) ще е онзи импулс, който ще превърне домовете ни в по-идеално и вдъхновено място за живеене, работа и игра в следващите 12 месеца", допълва още Емил Кунчев.


/ЕС/