Браншова организация очаква новият министър на туризма да е професионалист

IF 11:52:31 25-11-2021
ES1149IF.016
АТИБ - туризъм - очаквания

Браншова организация очаква новият министър на туризма
да е професионалист


София, 25 ноември /Екатерина Тотева, БТА/
Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) очаква от партиите да спазят дадените обещания преди изборите и да формират силно Министерство на туризма, но и да назначат професионалист за поста министър на туризма. Задължително е индустрията, която допринася за между 13 и 15 на сто от приходите в държавния бюджет, да бъде управлявана от първостепенен разпоредител и да има свой постоянен и равнопоставен представител по време на заседанията на Министерския съвет. Това съобщиха от Алианса, цитирани от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ - съосновател и член на АТИБ.
Дейността на туризма влияе на политиките на общо осем министерства затова според Асоциацията е наложително секторът да има свой равнопоставен министър, който да координира действията на тези ведомства, чиято дейност касае бранша. Според АТИБ за по-добрата съвместна работа и координация на политиките в кабинета е важно да бъде назначен съветник по туризма в Министерския съвет, който да има достъп до всички предложения за нормативни промени, които засягат туристическия сектор. От Асоциацията напомнят, че подобен съветник успешно е работил по време на служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков. Най-добре би било министърът на туризма да бъде и вицепремиер, именно за да може да координира дейностите на всички ведомства, за да гарантира оцеляването и успешното развитие на туристическия сектор, подчертават от БХРА. Ако тази формула не е възможна, вицепремиерът, който ще отговаря за туризма, трябва да е наясно и добре запознат със случващото се в сектора, а не ресорът му само да му е "пришит", като допълнителна дейност, за която се търси място, категорични са от БХРА.
От организацията напомнят, че е необходимо да бъдат отделени поне 1 процент от приходите в бюджета от сектора за национална туристическа реклама и средствата да се изразходват ефективно, като се управляват от съвет с участието на бранша.
За да бъде добре представен секторът и по време на международни срещи, е наложително според АТИБ начело на министерството да застане човек от практиката, експерт, който може да води разговори на ниво министри и да дава съответните гаранции и доводи, че страната ни е не само отлична туристическа дестинация, но и безопасна такава.
/ЕС/