Наемните нива за магазин от 100 кв.м на бул. "Витоша" остават 50 евро на кв.м към края на първото полугодие на 2021 г.

IF 11:47:31 14-10-2021
ZM1145IF.017
търговски улици - анализ - данни

Наемните нива за магазин от 100 кв.м
на бул. "Витоша" остават 50 евро на кв.м
към края на първото полугодие на 2021 г.


София, 14 октомври /Екатерина Тотева, БТА/
Наемните нива за магазин от 100 кв. м на булевард "Витоша" в София към края на първото полугодие на 2021 г. остават 50 евро на кв.м на месец. Това показват данни от анализ на Colliers за пазара на търговски улици в София за първото полугодие на 2021 г., съобщиха от компанията. Докладът обхваща основните централни улици в столицата, с общо предлагане от 68 000 кв.м. и приблизително 900 магазина.
Пандемията съживи интересa към пазаруването на търговска улица, се посочва в анализа. Възприеманите по-рано като слаби страни на търговските улици - фрагментирана собственост, липса на централизирана координация и достъпността на обектите, са се превърнали в техните силни страни.
Авторите на доклада изтъкват, че бул. "Витоша" традиционно предизвиква противоречиви мнения през годините - дали се е утвърдил като място за пазаруване или за отдих и развлечение. Последните данни показват, че през първото полугодие на 2021 г. доминиращата категория на база наети площи продължава да бъде "Мода". Кафенетата и ресторантите представляват по-голямата част от новооткритите площи (53 на сто). Резултатът е, че секторът на заведенията постепенно настига категорията "Мода".
Главните търговски улици в София са доказали своята устойчивост през последните години и се очаква тази тенденция да продължи, се прогнозира в анализа. Съживен интерес има от търговци в различни категории като "Спорт", "Козметика", книжарници и магазини за дома. Големите вериги продължават да търсят по-голяма близост до клиентите си и откриването на обект на главна улица ще бъде сред приоритетите им, смятат от компанията.
/ЦМ/