Европейските министри на енергетиката ще разискват на извънредно заседание в края на месеца високите цени на електроенергията

IF 16:25:01 13-10-2021
ZM1622IF.038
Андрей Живков - енергетика - мерки

Европейските министри на енергетиката ще разискват на извънредно заседание в края на месеца високите цени на електроенергията


София, 13 октомври /Антоан Николов, БТА/
На 26 октомври ще има извънредно заседание на министрите на енергетиката в Люксембург, на което ще се разискват проблемите, свързани с високите цени на електроенергията. Това отговори служебният министър на енергетиката Андрей Живков на въпрос на БТА относно предложените днес от Европейската комисия краткосрочни мерки срещу растящите цени на енергоносителите.
Комисията предлага бедните домакинства да бъдат подпомогнати с ваучери или с поемане на част от сметките за енергия. Предвижда се възможност за разсрочване на плащанията по тези сметки, както и предприемане на мерки домакинствата, които не са погасили сметките си, да не бъдат изключвани от мрежата.
Андрей Живков уточни, че предложените мерки от страна на ЕК са били обявени, докато е била срещата на служебното правителство със синдикатите и той все още не се е запознал с тях. След извънредното заседание в Люксембург се очаква и в България да се допълнят мерките, които ще бъдат предприети срещу високите цени на тока за бизнеса.
Служебният енергиен министър изтъкна, че битовите потребители у нас са на регулиран пазар и цените не отразяват повишението.
/ЦМ/