Кметът на Община Казанлък Галина Стоянова:

Ако знаеш какво искаш за своя град, ако си честен, ще бъдеш полезен

 

 

Докато не спрем да се гледаме като врагове, обществото ни няма да става по-добро


Галина Стоянова е първата жена-кмет, ръководила града на розите. Тя твърди, че мандатът не я е променил,  но промяната личи.  Най- често използваната от нея дума е „ полезен“.  Ключът за кмета на Казанлък се крие в думата „вяра“. Има и друга любима дума - „добро“. 

Друг човек ли сте сега, след един мандат управление? 

Мисля, че съм все същият човек. Работя здраво, радвам се на малките неща. Общувам с всички хора и ми е приятно да го правя, защото по този начин се зареждам с обич. Пазарувам от магазина до дома си, старая се да съм добра домакиня.

Кой е личният Ви урок от тези години? 

Аз вярвам, че всеки човек, който има силите, експертността, който знае какво иска за своя град, за хората, може да постига за тях добри неща. Това пък доказва, че няма училище за политици. И не е нужно да се минава през него. Трябва просто да си честен - първо със себе си и после с хората, за които работиш.

Дадохте си оценка „повече от 90% изпълнено“. Кое остана неизпълнено? 

Отчетът беше обобщение на всичко, направено за 4 години от моя екип. Когато той стана окончателно готов, оказа се, че някои от нас дори са забравили голяма част от нещата, които сме свършили. Отчетът пред хората е нещо много важно. Радвам се, че преди 4 години направихме програма, много подробна, по сфери и сега всеки може да я сравнява с това, което е свършено. Затова казах, че програмата е изпълнена повече от 90%. Вече могат да се видят по-добрата инфраструктура, по-добрите паркове, училища, детски градини, новата Пожарна, обновената болница, Музеят на розата, Музеят на фотографията. Видими резултати, които създават удовлетворение, защото си бил искрен, коректен и успешен в онова, което си си поставил за цел.

Кое все пак не свършихте? 

Не ни достигна време да завършим един от най-хубавите обекти - Музея на розата. Аз съм убедена, че в тази година ще се завърши и затвори като сграда. За 2016 година ще остане да се осигурят средствата за оборудване и окончателното му завършване, което смятам, че няма да е трудно.

В първото си интервю преди 4 години казахте: „Ще бъда в Казанлък за добро“.  Как изглежда това добро сега през Вашите очи?

В очите на казанлъчани чета доброта, обич, вяра, доверие. На мен този прочит ми е достатъчен, защото той говори за спокойствие, увереност и една всеотдайност на хората. Мечтаех си да направим така, че да я има тази спойка, тази съпричастност между нас като екип и гражданите на Казанлък. Мисля, че сега, като се срещам с хората, я усещам. Когато носиш и даваш добро, няма как да не се върне. Аз вярвам в доброто.

Перфекционист ли сте? 

Искам да бъда и то не за неща, които се отнасят до мен лично, а за въпросите, които касаят казанлъчани и обществото. Искам Казанлък да е перфектен град, искам хората да го усещат като техния град и да го обичат. Затова си струва да се опитваш да си перфектен.

Кое беше най-трудното през тези 4 години? 

Имаше трудни решения, за които искам да благодаря на всички съграждани, които ни помагаха да ги вземем. Те се отнасяха най-вече до стари задължения и стари договори. Затова съм благодарна и на Общинския съвет, че когато трябваше да се вземат трудните решения, беше разумен, коректен, точен и експертен. Така намирахме най-правилното решение за Общината. Искам да благодаря на гражданите, които проявяваха разбиране. И на бизнеса, който участваше със съвети, които ни помогнаха много. Вземахме трудни решения, но ги вземахме всички заедно. Не казвам това от куртоазия, а го казвам искрено. Човек не може сам. Това не е възможно. И, ако някой каже обратното, той не е искрен.

С коя голяма илюзия се разделихте? 

За тези четири години и за моите петдесет нямам илюзии. Аз съм реалист,  здраво стъпил на земята. Разбрах, че хората, които се занимават с обществена дейност, трябва не само да говорят и да разказват за своите идеи. Трябва да покажеш на хората свършеното, че си успял да превърнеш думите си в дела. И това трябва да прави всеки, който работи в местното самоуправление. Необходимо е да обясним защо взетото днес решение е по-добро от предишното. С какво резултатите от него подобряват нещата.

Кое беше повече - самотата, приятелите, предателите, враговете? 

Не гледам на хората, които имат различно мнение от моето, като на врагове. По-скоро биха могли да бъдат опоненти. В никакъв случай не мога да кажа, че имам врагове. Има една максима, че всеки, който се е опитал да изправи един лош човек, е станал лош. Не можеш да промениш хората около себе си, нито да искаш от тях максимално одобрение. По-скоро трябва да бъдеш себе си, да вярваш в целите, които си поставяш и да ги постигаш. Всички, които вървят с теб и те подкрепят, са твоите съмишленици и приятели. Онези, които имат различно от твоето мнение са твоят коректив. Всички са полезни. И докато не престанем да се гледаме като врагове, обществото ни няма да става по-добро. Трябва да се отнасяш с голямо уважение към инакомислещите и да не искаш да ги променяш. Просто хората се осъзнават по различно време, но всеки мисли, че е прав за себе си и това трябва да се уважава.

Кое за Вас е най-ценното от кметския Ви мандат? 

Най-ценното е да разбереш, че можеш да си полезен. И това е добро. Да разбереш, че можеш да си полезен с всички качества, които си изградил в себе си. Да разбереш, че си полезен на хората около теб, е истинското удовлетворение. Това ти носи увереност и вяра в собствените сили. Вярвам, че подходът към хората, изобщо към света, трябва да е добронамерен. Вярвам, че доброто се връща.

Как изглежда кметуването Ви с една дума? 

Не се събира в една дума. Реализирахме много проекти, беше си една голяма работа. Много работа, много труд. За този период се промениха много неща, не само в нашия град, но и във всяко място, до което сме се опитали да се докоснем и да го направим по-добро. В личен план имам абсолвентка.

Амбициите? 

Най-голямата е да наредим Казанлък на картата на България сред най-успелите градове. Дотук се състезавахме да забележат Казанлък, да го оценят и да бъдем наравно с големите градове. Ще кажа само, че от 265 общини в състезанието „Кмет на годината“, Казанлък се състезаваше в категорията над 50 хиляди жители, тоест с големите общини. Наградата, която получихме, наистина е за усилията, които положихме. Оттук нататък амбицията е да се състезаваме с големите, с успелите общини. И това трябва да се направи разумно и умно, така че всеки казанлъчанин да спечели от това.

На кой успех се радвате най-много? 

Когато някой равностоен мой колега ни даде добра оценка. Скоро кметът на Велико Търново ме поздрави с получената награда и ми каза, че докато бил директор на туристическо дружество, са заобикаляли Казанлък. Изглеждал им сив, неугледен. Сега ни признава за конкуренти. Хубавото е, че с тях сме партньори по отношение на културно-историческото наследство и туризма, работим екипно.

Кое е най-важното за успеха? 

Да вярваш в себе си и възможностите си. Това е най-важното за всеки човешки успех. Без вяра не можеш да тръгнеш наникъде. Нужна е вяра, че целта, която си си поставил е правилна и сега е времето да я изпълниш.

Кои са големите въпроси пред Казанлък оттук нататък? 

Няколко са отправните посоки. Няма как да се сбъркат от който и да е кмет на Казанлък. Радвам се, че с моя екип ги зададохме. Първо: следващият програмен период 2016 - 2020 година е закодиран като период, в който Общината бързо и целенасочено ще се развива и ще расте. Това ще се усети  в квартал „Изток“, където повечето от средствата ще отидат за нфраструктура, в спортната инфраструктура, в индустриалната зона. С проектната ни готовност сме поставили нужната основа. Трябват специалисти, които да реализират всичко това в следващите 4 години. Втората отправна точка е туризмът като устойчив бранд за Казанлък. Той трябва да носи големи икономически ползи от развитието и утвърждаването на града като желана туристическа дестинация. Поставени са всички базови компоненти за това. Казанлък е един от 9-те туристически района. Той е столица на един от тях – Долината на розите. Ние показахме и разказхме за своето културно наследство навсякъде в Европа и по света. В следващите 4 години е много важно туризмът да стане икономическият лост, чрез който жителите на града да получават блага. Третото, изключително важно нещо за града, е икономическата устойчивост. Работещите предприятия и най-ниската безработица трябва да мотивират младите хора да се връщат, да остават тук и да създават семейства. В момента Казанлък е с най-ниска безработица в цялата област - 4.9%.

Мечтата на Галина Стоянова? 

Мечтата ми е да имам внуче.

Имате ли златна рибка в домашния аквариум? 

Не. Нямам златна рибка. Рибките имат интересно общество. Когато в аквариума има златни рибки, по-дребните и по-малките не могат да съществуват, защото ги изяждат. В нашия аквариум има равновесие.

Какво не казахте досега? 

Хората не трябва да си мислят, че когато един човек е избран да бъде кмет, той е нещо повече от тях. Ще ми се с това интервю да съм била ясна, че нищо в моя живот и в мен не се е променило, че не съм била в някакъв друг свят. Много съм щастлива, че живея живота си заедно с работата си и за мен да бъда кмет е важна и отговорна работа. Така бих се отнасяла към всяка друга  работа в моя живот, каквато и да е тя, оттук нататък.

 

 

 

         www.kazanlak.bg/

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.