Легендата Казанлък

Долината на царете и розите

 


Казанлък е столицата на Долината на тракийските царе и маслодайната роза, географски център на България. Град с особено излъчване и харизма, с невероятна хармония от древна култура, богата история, традиции и съвременност. Град с възможности и бъдеще.

 

 

Маслодайната розa, която се отглежда в Казанлъшката долина, е емблема на България по света. Всяка година, на Празника на розата в Казанлък се събират стотици хиляди туристи от цял свят. Те идват тук, за да се насладят на древния дух на тези места, да видят с очите си уникалните паметници на културата, да опитат от магията на розата, от която се произвежда най-висококачественото розово масло в света.

 

 

 

 

Празникът на розата в Казанлък се провежда от 112 години. Той вече продължава цял месец. Градът на розите има уникалния шанс да стане част от списъка с нематериалното наследство на ЮНЕСКО. Така Казанлък ще се превърне в единствения град в България, който ще има два обекта в Списъка на световното културно наследство.

В последните няколко години в района на Казанлък истински се възражда розопроизводството и отглеждането на лавандула - традиционен поминък за местното население от векове. Над 18 000 декара са само розовите насаждения в Община Казанлък.

 

 

 

 

В Казанлъшката долина имаш усещането, че всяка следваща година археолозите разкриват нови и нови безценни исторически паметници. Няма друго място в България, където да са съсредоточени толкова много уникални тракийски гробници и храмове на древни владетели. Казанлъшката гробница, която е под егидата на ЮНЕСКО, Голямата Косматка, Оструша, Шушманец, Хелвеция, Грифоните и други. Всички те са съхранили през вековете безценни артефакти, които носят славата на този край по света. Част от тях участваха тази година в националната българска изложба в Лувъра. Златната маска на цар Терес, златният венец и бронзовата глава на Севт ІІІ предизвикаха истинска сензация в Париж. Бронзовата глава на Севт ІІІ се превърна в емблема на цялото представяне на България в Лувъра.

 

 

 

 

Общината е център на машиностроенето и хидравликата. На нейна територия работят над 3 300 фирми, сред които най-голямото предприятие в района "Арсенал" със 7300 души работници. Голям брой работни места създават и  "М+С Хидравлик", "Капрони" и други. Градът и районът предлагат добри условия за реализация на сериозни бизнес начинания и инвестиционни намерения. А където има бизнес, има работа, има млади хора, има бъдеще.

 

 

 

         www.kazanlak.bg/

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.