Туризъм

 

РОДОПСКАТА ЛЕГЕНДА СМОЛЯН ПРИВЛИЧА КАТО МАГНИТ

 

 

Разположен в най-магнетичната част на Родопите, Смолян инвестира в развитието си като туристически център. Историята е отредила на Смолян кръстопътна позиция, попадайки в миналото в пределите на няколко държави и империи, на границата на различни култури и цивилизации.  Съвременен Смолян е притегателно място за туризъм, разкривайки многообразие от исторически пластове и взаимно преплитащи се традиции. По пътищата на завоеватели и войни, през непристъпни някога крепости, днес минават туристически маршрути.
Градът е с името Смолян от 1934 г., а названието е свързано със славянското племе смоляни, заселили се в региона през VІІ  век. Сред древните обитатели на тези земи се смятат непокорните и свободолюбиви беси. Археологически разкопки в Община Смолян разкриха през последните години нови щрихи към историята на региона от Античността до днес, превръщайки руините в туристически обекти.

 


Митът за Момчил възкръсва в светлинен спектакъл

Момчиловата крепост край Смолян е новата туристическа забележителност в Общината. Тук със зрелищно светлинно шоу са представени легендите и археологическите артефакти за феодалния владетел и войн, предвождал отпора срещу османските нашественици.

 

 

Разположена на възвишение на 1215 м. надморска височина, "Момчиловата крепост" е късно антична и средновековна крепост, част от веригата стратегически кастели по родопските върхове. На самия връх е открито тракийско скално светилище, в източната част на което са разкрити основите на средновековен параклис. Намерените най-ранни керамични фрагменти могат да се отнесат към късния енеолит. Обектът илюстрира натрупването на културни пластове от различни епохи. Виртуалната обиколка на туриста през вековете е водена от аудио гид, използвайки най-модерните технически възможности за мултимедиен разказ.
По проект с европейско финансиране са проучени и социализирани като туристически забележителности и двете крепости "Калето" край Смолян и село Кошница. Планове на Община Смолян предвиждат създаване на музей на открито на фона на възстановените крепостни стени на "Калето" над града.

Музиката като част от туристическата марка

Неповторимата хармония на родопската музика, съхранените традиции и здравословният начин на живот в тази величава планина са неизменна част от представата за Родопите на туристическата карта. Календарът с музикалните събития на Смолян е своеобразен пътеводител сред най-ярките атракции за туристи и почитатели. Роженският събор като еманация на родопския дух е със запазено лидерско място от преди век. Надсвирването в Гела допълва полифонията на съборите с единствения по рода си фестивал на уникалната каба гайда. Публиката на тези събори не може да се побере на стадион.

 

 

 Зимният туризъм като приоритет

Перспективите на Смолян като зимен туристически център са свързани главно с развитието на Пампорово. Преобладаваща част от курорта е разположена на територията на община Смолян, а курортната зона "Райковски ливади" е в пределите на самия град.
Пампорово се налага през последните години като предпочитана зимна дестинация и за балканските туристи. За активизирането на туристическия поток от съседните страни се очаква да допринесе и бъдещото откриване на ГКПП "Елидже", който да разкрие потенциала на пътната връзка Смолян-Рудозем-Ксанти.
Сред амбициозните планове на инвеститорите в туристическия бранш е проект за свързване с лифтове на Пампорово, "Мечи чал" в Чепеларе и бъдещия ски център "Перелик". Подобно обединяване би оформило един от най-големите зимни курорти на Балканите.

 

   
   

 

 

         www.smolyan.bg

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.