Кметът Николай Мелемов:

 

ВЪЗСТАНОВИХМЕ АТМОСФЕРАТА НА СИГУРНОСТ И СТАБИЛНОСТ В СМОЛЯН


 


 

Николай Мелемов е кмет на Смолян от 2011 г. Депутат в 41-то Народно събрание от Смолянски избирателен район. Председател на Асоциацията на родопските общини. Член на УС на Българо –германски център за професионално обучение. Член на УС на сдружение „Русофили“.

Висшето си образование завършва в Харковския зооветеринарен институт и във ВИПОНД със специалност „Национална сигурност“. Той е роден на 10 юни 1963 година в с. Полковник Серафимово, община Смолян. Семеен е, с двама сина.

 

Г-н Мелемов, какво спечелиха смолянчани като Ви се довериха през 2011 година?

Смолянчани наистина спечелиха, защото атмосферата и в Общината, и в администрацията е вече спокойна. Стабилизирахме финансовото положение на Смолян, а това беше огромният проблем. Няма нужда да се заблуждаваме. Заварих Общината в критично финансово състояние, във фактически фалит. А без финансова стабилност не може да се прави политика. Поне първите две години основната ни задача беше това - да разплащаме, да избягваме запори и пак да разплащаме. Сега сме на такова ниво, че да можем да мислим занапред.

 

По отношение на инфраструктурата какви са приоритетите?

Да се завърши вторият етап на водния цикъл, а с това да се реши проблемът и с улиците в областния град. Сами разбирате, че не може да асфалтираш и да правиш тротоари там, където после трябва да разкопаваш. Има утвърдени и подписани 50 млн. лева за втория воден цикъл. След приключването му целият град ще бъде приведен в европейски вид. Селата също трябва да придобият по-добър европейски вид. Може да се говори, че асфалт не се яде, но хората навсякъде на първо място искат хубави пътища, равни улици.

 

А докъде стигна процедурата за втория воден цикъл?

От всички общини, които кандидатстват за водни проекти, ние сме най-напреднали. Вече сме на финала. Предпроектните проучвания са утвърдени. Остава да се обяви процедура за избор на изпълнител, който пролетта да започне работа. Ние не се състезаваме с никоя община. Всичко върви по план. Точно това обясняваме на хората в крайните квартали. Засега улиците не се правят, защото напролет ще се копае за полагане на водопроводи и канализация, а след това ще бъдат асфалтирани.

 

Какво става с ремонта на околовръстния път на Смолян, на входно-изходните артерии на града? Докъде стигна идеята да се разшири пътят до Асеновград, да се направи рехабилитация на останалите участъци по пътя към границата с Гърция? Каква е съдбата на проекта за отваряне на ГКПП "Елидже"?

Основният отрасъл за нашия регион е туризмът. За да се развива, трябва да има подобаваща инфраструктура. И на Роженския събор се видя, че този път, който е строен преди 60-те години, вече не отговаря на автомобилния поток в 21-ви век. За повечето обекти, за които ме питате, финансирането е осигурено и са стартирани процедурите. Въпрос на време е да се изпълнят проектите до край.

По новата Оперативна програма „Региони в растеж“ за Смолян са одобрени 21 милиона лева. Къде основно ще бъдат насочени те?

Предвидили сме ги за изграждане и възстановяване на зони за обществен отдих. Има планове за реновиране на площадното пространство на ж.к. „Нов център“, за изграждане на пешеходни алеи, ремонт на надлези, за изграждане и възстановяване на детски площадки и улици. Предвижда се и ремонтът на знаковите сгради – музея, галерията, планетариума. Всички те са строени преди 30-40 години и от тогава не са ремонтирани, а могат да привличат много посетители. Спортните ни обекти са в прекрасно състояние, те са притегателен център за младите хора, а също и за туристите, които посещават града.

 

Готово ли е вече регионалното сметище, което обслужва общините Смолян, Чепеларе и Баните?

Да, готово е. В момента усилията са насочени към изграждането на сепарираща инсталация, защото това е начинът да не се повишава такса смет. Когато има сепарираща инсталация, ще се депонират много по-малко отпадъци и няма да се увеличава тежестта върху хората.

 

Общината има 86 села. Какво е направено за тях?

Още в самото начало се концентрирахме върху приоритетите за всяко населено място. Години наред там не беше пипано нищо. За всяко село изградихме покриви на общински сгради, детски площадки, асфалтирахме по една улица в 10-те села, запълнихме дупките. Остава още работа, свързана с привеждане на улиците в нормално състояние. Има села, където трябва да се изгради канализация. Парите не достигаха и затова през цялото време сме гледали да свършим най-важното. Осигурихме материали и хората полагаха доброволен труд, за да решат определени проблеми. Жителите на селата го оценяват. И затова ходя спокоен във всяко населено място и гледам хората в очите.     

 

Как местната администрация работи за съхраняване на богатото културно-историческо наследство?

Културният ни календар е наистина много богат. Общината подкрепя всички културни институции, инициативите на нестопански организации, насочени към съхраняване на културно-историческото ни богатство. Възстановихме събора на Рожен след 9-годишно прекъсване. Той се превърна в грандиозно събитие от национален мащаб. Разкрихме потенциала на няколко обекта, свързани с културата на родопчани - крепостта "Калето" до Кошница, крепостта "Калето" на Турлука, Момчиловата крепост, Алибеевия конак, Сосковчето. Сега трябва да им се направи достатъчна реклама, за да чуят хората за тях и да дойдат да ги видят.

По отношение на икономиката какво се планира?

Убеден съм, че разкриването на граничния контролно-пропускателен пункт "Елидже" ще окаже голямо влияние върху целия регион не само по отношение на туризма, а въобще на икономиката. Смолян вече няма да е крайна точка - провинция, а ще се превърне в кръстопът. А знаете, че там, където има голямо движение, има и икономически интерес. Придобихме много имоти с отпаднала необходимост за няколко министерства. Те могат да се предоставят за развитие на бизнес инициативи. Очакваме на Общината да бъдат прехвърлени и пистите на Пампорово. Намалихме данъците и смятам, че и постоянното обновяване на инфраструктурата ще превърне Смолян в атрактивно място за местни и външни предприемачи. В администрацията досега не сме спрели инициатива на човек, който е искал подкрепа за стартиращ или за съществуващ бизнес. Общината не може да строи фабрики, но трябва да създава условия бизнесът да се чувства уютно, да го подпомага със законови средства. Смолян наистина е прекрасен град, единственият недостатък е ниският доход на работещите. Комбинацията между добра пътна инфраструктура, кратък път за тежкотоварни автомобили до Гърция, добри условия за бизнес –всичко това ще допринесе за по-добър стандарт на живот. Като направим това, ще върнем младите хора. Аз знам, че тези, които са навън, милеят за родния си град и биха се върнали. А които живеят тук, няма да искат да го напуснат.            

 

 

 

         www.smolyan.bg

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.