Изненадващият Видин

 

Перлата на Дунавския бряг


                                    


Годишно градът се посещава от близо 50 000 туристи, от които само чужденците, пристигнали с кораб, са над 18 000


  

Районът, за който всеки казва, че е най-бедният и най-застаряващият в Европейския съюз, крие много приятни изненади. Тук можете да видите Малкия Ерусалим, последната твърдина на Цар Иван Срацимир, Кръстатата казарма на непокорния Осман Пазвантоглу, да се порадвате  на красивата  и голяма река Дунав. Всичко това може да бъде гарнирано с чудесни червени и  бели вина от Видинско и вкусна дунавска риба. Не ви пречи да се качите пеша или с автомобил на "бижуто"  Дунав мост 2, откъдето гледката на най-голямата европейска река спира дъха.

 

Крепостта "Баба Вида" е "кацнала" на брега


 


 

Само на 200 км от София се намира Видин, столицата на Второто българско царство, което последно пада под турско робство. Крепостта "Баба Вида" е "кацнала" на брега на Дунав. Съществува легенда, според която Вида е била най-голямата дъщеря на заможен български болярин. Заради неуспешните бракове на сестрите си Кула и Гъмза, тя отхвърляла всички предложения за женитба, изградила замъка и останала в него сама през целия си живот.
От архитектурна гледна точка крепостта е истинско военно непревземаемо съоръжение. Има  затвор, в който още се пазят уреди за изтезания. Атрактивни са фигурите на палач и затворник, с които туристите се снимат. Баба Вида е сред най-запазените средновековни отбранителни съоръжения в България и не случайно често е декор за филми. Във вътрешния двор на крепостта посетителите ще бъдат приятно изненадани от  изложбата "АПЕР и приятели" дело на Александър Пройнов и петима други художници.
Млади хора в средновековни дрехи посрещат туристите,  канят  ги да изпробват точността си в стрелбата с лък. Ще останете очаровани от фотоизложба на тема "Спомени от стария Видин”,  разказваща в  снимки за историческото развитие на града от средата на 19-ти до 60-те години на 20-ти век. Всяка година крепостта "Баба Вида" става сцена на Средновековния фестивал "БъдинЪ".

 

 

 

 

В горещите  летни дни на сцената и във вътрешния двор на средновековната крепост  любителите на  музикалното изкуство могат да се насладят на "Летните музикални дни на открито".

 

 

Малкият Ерусалим е  в сърцето на града

 


 

В непосредствена близост до крепостта е така нареченият Малък Ерусалим. Тук са 120-годишната сграда на Синагогата, която е полуразрушена, идеално поддържаната джамия и библиотеката на Осман Пазвантоглу. Митрополитският комплекс на Видинската епархия включва църквата "Св. Николай", вкопаната църква "Св.Панталеймон" от XII-ти век, храм-паметника на Антим I и паметника на Софроний Врачански.
Синагогата във Видин е сред най-красивите сгради в града. Тя е построена за една година и открита тържествено в края на септември 1894 год. от д-р Мордехай Грюнвалд, главен равин на България по онова време. Изградена с дарения на местното население, Синагогата във Видин е втората по големина в страната след тази в София. Сградата е построена по подобие на синагогата в Будапеща, като дървеният материал е доставен от Унгария, а лампите и полилеите - от Австрия. От 1950 година насам сградата не се използва, няма покрив, а стените й се рушат.

 

 

 

 

Непременно се отбийте до катедралния храм на Видин "Св. Димитър", вторият по големина в България след "Александър Невски".

 

Не трябва да  напускате града, преди да видите историческия музей Конака и сградата във вид на кръст - Кръстата казарма, която днес е музей. Там ще се насладите на уникални артефакти и римски мозайки, открити в древна Рациария, край видинското село Арчар.
 

 

 

Жул Паскин - френската гордост


Фондът на художествената галерия "Никола Петров" е приютил над 900 платна. В колекцията има картини на Иван Мърквичка, на патрона на галерията Никола Петров, на Владимир Димитров-Майстора, Борис Ненов, Сирак Скитник, Златьо Бояджиев, Ненко Балкански, Борис Митов, Светлин Русев, Найден Петков, Александър Петров.
Притежание на галерията са и 40 оригинални отпечатъка на Рембранд ван Рейн, Албрехт Дюрер, Жан-Франсоа Миле, Йожен Дьолакроа, Гюстав Доре, Франсиско Гоя, Пол Гаварни, Оноре Домие и Франс Мазарел. За съжаление в галерията няма картини на родения във Видин голям френски художник Жул Паскин, но затова пък в Държавния архив се съхраняват много документи и снимки, разказващи за живота му. Той наричал себе си "френският  художник от Видин".
 

 

 

Мостът "Нова Европа" - новото бижу на региона


 

За нищо на света не пропускайте  да хвърлите поглед на най-новото "бижу" на Видин - Дунав мост 2. По моста  можете да преминете безплатно - ако сте пеша или с велосипед. В Калафат стигате само за 10-15 минути. Струва си да отскочите и до западните съседи - сръбските градове Зайчар и Неготин, които са на около 50 км. от дунавския град. Трите  гранични български, сръбски и румънски  региона - Видин, Зайчар и Калафат са част от еврорегион "Дунав 21 век", в който живеят над 600 000 души.


 

 

 

 

 

Рибена чорба и дунавски вина за ценители


 

 


 

И не забравяйте, ако са ви останали сили, задължително похапнете дунавска риба - бял амур, як балък или сом в ресторантите на брега. Не пропускайте и рибената чорба-саламура, която може да се опита само в този край. Видинският регион е уникален със своите червени и бели вина от сортовете  Каберне Совиньон, Каберне Фран, Мерло, Шардоне, Совиньон Блан, Ризлинг, Мускато Бианко,  от местни сортове като Димят, Памид, Гъмза и Отел.
За чуждестранните гости местните ресторанти организират по заявка кулинарна изложба "Видински рибен специалитет" и дегустация на вина.След артистично представената луксозна ресторантьорска услуга, с чиния в едната ръка и фотоапарат в другата, чужденците  разглеждат и опитват блюдата с народни рецепти от Видинско: качамак със сирене, туршия "Пияно грозде", десерт "Пелте с орехи", "Риба на пита".
Туристите, зърнали за първи път Балкана от брега на река Дунав, слушат с удоволствие разказа на гидовете, които под звуците на  българския химн им обясняват текста на  Цветан Радославов. Вдъхновен от тази гледка, той започва своята песен за България с думите "Горда Стара планина, над ней Дунава синей".

  

 

 

 

 

         www.vidin.bg

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.