От първо лице кметът Димитър Николов:

 

Отключихме потенциала на Бургас


 


 

Най-доброто за Бургас предстои! И никакви усилия то да се случи няма да бъдат спестени. Мнозина не повярваха и определиха като твърде амбициозни и дори непостижими проектите, които показвахме тогава само на картинка. Днес е ясно, че това не бе само амбиция. Винаги съм бил човек на действието, не на празнословието. 

През всичкото това време бях на светло пред моите съграждани, пред вас журналистите, пред вашите микрофони, обективи и камери. Оставам честен и откровен, без да бягам от неудобните въпроси. Бях пред, а не зад колоните на Общината!

Преди четири години Бургас вече вреше и кипеше. Днес със самочувствие мога да кажа - успяхме заедно да отключим потенциала на града!

Успехът на всеки един модерен град се измерва и със способността да бъде лидер на регионално ниво, да дава тласък за развитието на региона и същевременно да гради своя образ на конкурентноспособен център и дестинация. Да, днес Бургас е истинският лидер на региона, той е двигателят и центърът на регионалното развитие на най-голямата по територия област в страната. Затова и програмата, която започнахме да изпълняваме, бе много по-дългосрочна от 4 години. Тя е с поглед напред не за 4, а за 10, за 50 години!

Споделям убеждението, че съвременните местни управи трябва да имат именно такава дългосрочна визия за развитието на градовете!

Поставихме фокуса върху мащабните проекти и днес мога да кажа - Бургас успешно продължи по пътя на своето модерно развитие.

Продължихме политиката на усилена модернизация на базисната инфраструктура и подобряване качеството и достъпа до услуги, които определят стандарта на живот.

Оптимално използвахме ресурсите на оперативните програми и европейските фондове. Същевременно търсехме и алтернативни форми на финансиране, като например публично-частното партньорство.

Днес с гордост мога да кажа на моите съграждани - амбициозните проекти, заложени в периода 2011 - 2015 година, са изпълнени!

Бургас е градът с най-добър, изцяло нов градски транспорт в България.

Бургас вече има регионална система за управление на отпадъците.

Бургас има своите екозони.

Бургас е град с програма за саниране на жилищни блокове.

Бургас е градът с най-благоустроена зона за плажуване в България, каквато е зоната на Централния плаж.

Бургас е най-велосипедният град в страната.

Най-големият жилищен комплекс  „Меден рудник” е с нова болница, модерен закрит басейн, ново осветление, нова детска градина и Център за социални услуги.

В изцяло обновения и вече постоянен изложбен център "Флора" вече открихме и първото есенно изложение на цветя.

Отново можем да се разхождаме по пристанищните кейове, а от новата Морска гара не само да отправим поглед към морето, но и да отплаваме към гостоприемния вече остров  „Света Анастасия”, който се превърна в атрактивна туристическа дестинация.

Пред очите ми са и новите улици, детски градини, реконструираните училища, спортните комплекси, направеното в сферата на здравеопазването, а то никак не е малко. Сградите на медицинските заведения са санирани, в онкологията бе направена сериозна инвестиция - закупен бе линеен ускорител, бургаската болница получи акредитация за специализации на лекари.

В сферата на социалните дейности бе разкрит Център за временно настаняване на бездомни лица, градската инфраструктура бе значително адаптирана за нуждите на хората с увреждания, няма да изброявам всичко...

Днес ще си позволя да споделя пред Вас и нещо лично, което винаги ще помня.

Като баща на три деца зная, че всеки родител е запечатал мига, в който е притиснал към себе си за първи път своята рожба. Имах възможността да прегърна, още в първия му ден, първото инвитро бебе, родено в нашия град. Същевременно бях и много горд, защото знаех, че в Бургас вече работи звено по асистирана репродукция към Многопрофилната болница за активно лечение. Звено, което носи и дава надежда.

Градът - това сме всички ние. Създавахме и променяхме заедно.

Благодаря за критиките и напътствията. За всичките сигнали, за хилядите имейли, включително и на личната ми поща, които получавах и продължавам да получавам по всяко време на денонощието. Те бяха от особена важност за мен и екипа ми.

След тези четири години Бургас стана още по-модерен, по-добър за живеене и още по-разпознаваем град не само на европейската карта.

Позволявам си да отправя поглед и напред. Виждам мащабите на развитие и следващите предизвикателства. Човек трябва да ги търси и приема.

А дали съм си свършил добре работата и оправдал доверието - ще кажа, както преди 4 години – „предстои да разбера ...".

 

 

 

         www.burgas.bg/

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.