Бургас в снимки

 

Най-доброто предстои

 

Трудно е да се обхванат в няколко кадъра постиженията на кмета Димитър Николов и екипа му през последните четири години. Огромният труд обаче се вижда. Бургас посреща гостите си променен, обновен, модерен и готов за бъдещето. Многобройните реализирани проекти направиха разпознаваем града не само на националната, но и на световната карта. Но всички изградени до момента съоръжения, сгради и комплекси тепърва ще привличат световни имена в областта на науката, спорта и изкуството. Много от идеите за още по-модерен град чакат своята реализация. Затова екипът на Николов и самият той смятат, че най-доброто предстои. Ето и една малка част от десетките проекти, които превърнаха Бургас в най-добрия град за живеене.

 

Новата "Флора" 

Експозиционен център "Флора" е с иновативна архитектура и е изграден с екологични материали, което го прави едно от най-модерните съоръжения в България. Проектът е дело на млади бургаски архитекти и е с енергоефективни модули. "Флора" разполага със собствена  фотоволтаична централа, която произвежда електроенергия. Фасадните повърхности са покрити с вечнозелена растителност. Част от покрива е превърнат в зелена градина, аранжирана с декоративни камъни. Архитектурата на експозиционния център е допълнена от десетки видове вечно зелени растения, а околното пространство е обогатено с красиви цветни фигури.

 

 

Рибарско пристанище Сарафово


 

В квартал „Сарафово” е построено красиво и модерно рибарско пристанище. То прилича на амфитеатър в морето и от него се разкрива уникална гледка към Бургаския залив. Капацитетът му е за над 100 плавателни съда до десет метра, 20 места за лодки от 10 до 15 м. и 10 места за кораби до 20 метра. На специално обособено място - покрито тържище, бургазлии и гостите на града могат директно да си закупят току-що уловена риба от местните "морски вълци". В пристанището има хелинг, осигуряващ пускането на вода и ваденето на плавателните съдове. За ремонтната дейност е изградена покрита работилница, разположена непосредствено до хелинга. В зоните за  акостиране и швартоване на плавателни съдове има колонки за  електрозахранване и водоснабдяване. Цялата пристанищна територия е осветена с енергоспестяващо лед осветление и се наблюдава от система с 29 камери и записващи устройства.

 

 

 

 

 

Новият остров "Света Анастасия"
Изцяло обновени и възстановени в автентичния си вид са сградите на "Света Анастасия". Музей, разказващ историята на острова, църква с възстановени стенописи от 14-ти век, къща за гости с неповторима гледка към Бургаския залив и възможност за пренощуване в истинска  монашеска килия, ресторант с традиционна за региона кухня, "лекарна", предлагаща целебни отвари от билки, отглеждани на място - това очаква посетителите на острова. Реконструирани в оригиналния им вид са както сградите, така и откритите пространства. Сградите са решени основно в дърво - както отвън, така и отвътре. Използван е изцяло дъбов материал, чиито технически характеристики са изключително добри и устойчиви на атмосферните условия. Запазени са старинни каменни зидове с древни надписи. Възстановена е една от старинните порти на острова. Съществуващите стенописи в църквата са художествено реставрирани. В непосредствена близост до църковната сграда е открит и реставриран стар кладенец. В стаите за гости, някои от които са били монашески килии, обзавеждането е изключително семпло. Навсякъде умишлено е търсен ефектът за връщане назад в миналото. Навсякъде са подменени сградните инсталации, дограмата. Изградени наново и интегрирани в една от сградите са трафопостът и хидрофорът на острова. Облагородени са и външните пространства. Възстановени са алеите, монтирани са нови пейки, градинско осветление, кошчета за боклук. Новост са изградените площадки за наблюдение, откриващи неповторими гледки непосредствено над скалите. Възстановен е и пристанът, съобразен с характеристиките на кораба, който ще извозва туристите. Навсякъде е осигурена достъпна среда за хора с увреждания.

 

 

 

 

 

Рент - а - байкУникалната рент-а-байк система на Община Бургас се надгражда всяка година. За сезон 2015 байк паркът бе обновен със 120 чисто нови велосипеда, с подобрени технически характеристики. За лятото Община Бургас пусна в експлоатация шест нови терминала, които да улеснят придвижването от централната част на града до комплексите и до Морската градина.

 Регионално депо за отпадъци в БратовоМодерното внушителното съоръжение ще се използва от 210 населени места с близо половин милион жители. Месец след като започна работа, Регионалното депо край Братово е приело близо 2000 тона битови отпадъци. След обработката в специализираните инсталации и площадки са сепарирани различни видове материали, които ще бъдат преработени.

 


Скейт паркНов атрактивен скейт парк радва почитателите на модерните спортове в комплекс "Изгрев". Той е за от любители на ролерите, за скейтбордисти и велосипедисти. Скейт паркът е изграден според всички европейските стандарти. Предстои да бъде изградено подобно съоръжение и в комплекс "Меден рудник".

 

 

Банята на Сюлейман Великолепни


 

 

 

„Аква Калиде” - Банята на Сюлейман Великолепни в археологическия комплекс "Аква Калиде" е цялостно реставрирана. При мащабната реконструкция е следвана стриктно автентичната визия на сградата. В нея туристите вече могат да се насладят на зрелищна 3D прожекция. Тя представя виртуална разходка от времето на траките и легендата за Свещения извор на трите нимфи, през римската епоха, кръстоносните походи - до времето на самия Сюлейман Великолепни. В същата сграда се намира и музейната експозиция, в която са събрани артефакти, открити при археологическите проучвания на местността.

 

 

 

 

         www.burgas.bg/

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.