Несебър

Несебър е перла в короната на българското самочувствие

 

 


Несебър е един от най-древните градове в Европа, възникнал преди повече от 3200 години. Градът е предпочитана туристическа дестинация не само през лятото. Признат за паметник на ЮНЕСКО, Несебър посреща гости през четирите сезона на годината.Освен с красиви плажове и богата история, Несебър привлича посетители и с многото фестивали, в които вземат участие изпълнители, актьори, танцьори на всякаква възраст и от всички континенти. Романтичният облик на някогашна Месембрия се допълва и от факта, че влюбени от цял свят избират Старинния град, за да сключат брак и да си кажат заветното "да" на брега на морето.Освен че свързва стария и новия град, провлакът е любимо място за разходки на гостите и жителите на Несебър. От двете му страни, в близост до морето, има пешеходни алеи. Особено приятни и романтични са разходките вечер, защото провлакът грее с допълнителни светлини и подчертава максимално магнетичното очарование на хилядолетния град. Преди две години провлакът придоби нова визия – с нови осветителни тела, тротоарни настилки и бордюри. Един от символите на града е и вятърната мелница, която се намира по средата на провлака. Тя е изключителна туристическа атракция.

 

 

 

 През 2014 г., кметът на града Николай Димитров преряза лентата на възстановеното в автентичния си вид старо кметство. Зданието "възкръсва" на 15 август – Успение Богородично, когато е празникът на града. Сградата, строена през 1929 г., е паметник на културата с ансамблово значение. Първо е служела като почивна станция на Светия синод, след което става кметство на град Несебър. Сега постройката има представителни функции и в нея се посрещат дипломати и чужди делегации, дошли на посещение в древния град. Сградата разполага с ритуална зала за сключване на граждански бракове, а красивият Несебър е все по-привлекателно място за влюбени двойки не само от страната, но и от чужбина. В кметството има още официална приемна на Община Несебър, конферентна зала и офис помещения. Сградата отговаря на всички изисквания за достъпна околна среда.

 
Несебър е една от най-посещаваните дестинации и морски курорти по Черноморието. Тук има изобилие от исторически сгради, които стават причина Несебър да бъде включен в списъка на ЮНЕСКО през 1983 година. Община Несебър спазва стриктно препоръките на ЮНЕСКО, за да бъде задържан градът сред обектите на световното културно наследство.


 

 

 Унифицирането на рекламните табели по къщите и сградите, премахването на уличната търговия са само част от мерките, които бяха предприети миналата година за опазване и съхранението на културно-историческото наследство на старинния Несебър. Официалните делегации от Организацията на градовете за Световно наследство, дипломати и експертни лица са единодушни, че Несебър е с една подобрена визия, един град на световно ниво.

 

 

 

 

 

 


Нов четирилентов път посреща от това лято туристите от входа на града. Пътят води и към курорта Слънчев бряг. Безопасността на пътя и движението на автомобилите е улеснено и с две нови кръгови  движения.
Разширението създаде комфорт на шофиране в градска среда, облекчи трафика през туристическия сезон, а не на последно място направи и новия квартал "Черно море" по-достъпен и с по-добри комуникации за гражданите. Пътното строителство е финансирано от бюджета на Община Несебър. На самия входа на града има и нова арка.
Местната администрация залага и спазва програми, част от концепцията за обновяване и разширяване на инфраструктурата на общината. Това от своя страна води до положителна промяна във визията на града и до създаване на условия за привличане на повече инвеститори в района. С изцяло асфалтирани пътни артерии е вече най-младият квартал "Черно море". Осветителната улична мрежа е изцяло подменена.
В квартал "Черно море" се намира и най-новата детска градина. В двора на ЦДГ "Моряче" са изградени басейн и четири модерни площадки за игри. Кварталът се гордее също с фитнес на открито, две нови детски зони. В "Черно море" инвестициите в инфраструктурата ще бъдат продължени. Работи се и по изграждането на православен храм.

 

 

 

 

 

         www.nessebarinfo.com/

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.