Враца в снимки

Град като Балкана - древен и млад

 

Враца и днес се води от девиза си: "Град като Балкана - древен и млад". В живота на града непрекъснато се преплитат минало и бъдеще.

   Наколенник

   Тракийски венец    Рогозенско съкровище


Корените на града се крият някъде далеч в древността, но основоположници на Враца са непокорните и войнствени траки трибали. Името на тяхното селище се е изгубило, но врачани вярват, че край прохода "Вратцата" се е намирала столицата на тракийското племе. Откритото преди 50 години, само на метри от сегашния център на Враца, Могиланско златно съкровище затвърждава това убеждение. В него са първият известен тракийски златен венец, сребърен наколенник с позлата, златни обици, апликации и каничка. Те са били намерени случайно при изкопни работи за основите на жилищен блок. Прекрасните образци на тракийското ювелирно изкуство от Могиланската Могила, заедно с най-голямото сребърно съкровище от същата епоха - Рогозенското, отново са в експозициите на Регионалния исторически музей. Те се завърнаха след успешното им представяне в Лувъра в изложбата "Епопеята на тракийските царе".


Археологически разкопки "Градище" над прохода "Вратцата"


Римляните оценили стратегическото място на тракийското селище сред непристъпните скали и съградили крепост. Византийци и българи я укрепили и разширили, превръщайки античната цитадела в средновековен град. Разкопките през последните години в местността "Градище" разкриха крепостни стени, казарма, църкви, работилници и жилищни сгради. Предстои  старините да бъдат консервирани, а сега до тях води туристическа пътека. Всеки с авантюристичен дух може да ги посети и да се включи в работата на археолозите.

        Паметник на връх "Околчица"

               Къща "Баба Илийца"

 

Враца е неразривно свързана вече почти 140 години с подвига и саможертвата на Христо Ботев и неговата чета. Паметта и преклонението на потомците са  увековечени в най-големия в страната "жив" паметник - Мемориалния комплекс "Ботев път". Всяка година стотици поклонници изминават този път в Националния туристически поход "По стъпките на Ботевата чета" - от козлодуйския бряг до лобното място на поета в местността "Йолковица" и величествения кръст на връх "Околчица". В Къщата-музей "Баба Илийца" в село Челопек посетители, деца и ученици могат да чуят разказите за исторически събития, легенди, обичаи и традиции от този край.

Изглед от етнографския музей и църквата


Споменът за градския и селски бит от последното столетие се пази и в Етнографския музей. Той се намира във Възнесенското училище, част от възрожденския комплекс, носещ името на просветителя и първи български епископ Св. Софроний Врачански. Тук е единствената сбирка от файтони и кабриолети, излезли от фабриката на първия врачански индустриалец Мито Орозов. Хенри Форд го нарича "личност с европейски мащаб, ум и знания".

 

     Алпинист сред скалите

 

 

 

 Проходът "Вратцата", през който се "промушва" река Лева, хилядолетия е определял съществуването на Враца. Неизвестно защо величествената скална теснина е получила умалителното славянско название за "врата", но дава името си на града през Средновековието. Днес символно е изобразена на герба на Враца. Скалните стени и зъбери на прохода, достигащи до 400 метра височина, всяка година привличат стотици любители на алпинизма и скалното катерене от страната и чужбина.

.

 

 

 

Паметник  "Вестителят на свободата"

Паметникът "Вестителят на свободата" и "Хижата" са сред символите на Враца. Статуята на конника е свидетелство за незаличимия спомен от 9 ноември 1877 г., когато полковият тръбач Иван Петлак изкачва с коня си височината над града. Той свири отбой след сражението на отряда на ген. Николай Леонов с отстъпващите турски войски и възвестява освобождението на града. Тръбният сигнал всяка неделя, точно в 12,30 ч. напомня на врачани, че живеят в свободен град. Обновените с европейски средства пространства около паметника и "Хижата" са предпочитано място за отдих и привличат все повече гости на Враца.

    Фестивал на камерните театри

   

Фестивал "Рифреш Враца"


 

               Фестивал на древните култури  


 

 

    Фестивал "Време"


                


Фестивал "Врачанска пролет"

 


                Фестивал "Врачанска пролет"
Враца е фестивален град и място за културни празници от десетилетия. От години Общината подкрепя традиционните: Национален фестивал на малките театрални форми, Международен фестивал на НЕТА, Международен младежки театрален фестивал "Време", Международен фолклорен фестивал "Врачанска пролет". Тя обаче дава рамо и на новаторски творчески форуми. Фестивалът на уличното изкуство "Refresh Vratsa" преобрази с графити подлезите и спирките на обществения транспорт. Най-новият фестивал на древните култури "Слънцето на Тодорка" събира в едно научните търсения и експеримента в археологията, театъра, занаятите и приложните изкуства. Втора година форумът привлича край село Оходен изследователи, артисти, ученици, студенти, туристи от страната и чужбина на разкопките на селището от първата земеделска цивилизация в Европа от ранния неолит.

 

 

         www.vratza.bg/

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.