Враца

Иновативни проекти преобразяват градската среда

и туристическите обекти

 


Паркът около "Хижата" и паметника "Вестителят на свободата" получи нов облик и стана още по-притегателно място за почитателите на природата и здравословния живот. По проект "Враца - привлекателно място за живеене" с обща стойност близо 6 милиона лева са обновени алеите, стълбите, парковото осветление и площадките за наблюдение, павираният път и паркингът. Реставрирани са и паметните знаци по алеите. До "Хижата" се появиха нова детска площадка и уреди за фитнес на открито, а посетителите вече могат да разглеждат околностите с телескопи. Под красивата алпийска хижа, съградена с дарения по проект на арх. Петър Дограмаджиев преди близо 80 години, се появи малък детски парк с амфитеатър и площадка за игри. Обновено бе и така нареченото "гумено игрище", защото до неотдавна бе единственото с изкуствена настилка в града. Сега разширеният спортен терен до парка край "Хижата", има не само нова настилка, но и трибуни със седалки и специално осветление.

 

 

Първата истинска велоалея във Враца е изградена с европейски средства. Иновативният подход  на екипа на Общината към този проект предизвика възхищението и признанието на гражданите. За трасето на велоалеята е използван стар каменен канал. Той върви по склона на планината в подножието на отвесни скали и над стръмните урви към река Лева. Местната легенда разказва, че каналът е изграден върху стар римски аквадукт, използван и по турско време за централно водоснабдяване на града. По проекта каналът бе покрит със специална настилка, която започва от алеите към "Хижата" и достига до комплекс "Чайка" край прохода Вратцата. Край алеята са
поставени пейки и ново осветление. Вечер мощни прожектори разкриват приказната красота на скалния масив. Осигурителните съоръжения по част от трасето не пречат на вълшебната гледка към най-стария квартал на Враца "Кемера", към скалите от другата страна на реката, към прохода и руините на антична и средновековна Вратица.

Парк с амфитеатър, "пеещи" фонтани и водни площи, площадка за фитнес на открито бяха изградени на "гола" поляна в квартал "Дъбника".

 

 


Паркът има и може би единствената в страната алея с подходящи съоръжения за разходка и дресировка на домашни любимци в градска среда. Да имат свое място за отдих, срещи и празници е отдавнашна мечта за жителите на най-големия квартал във Враца. Затова веднага след края на строителните работи, сцената на амфитеатъра стана и фестивална. Това лято тук с лазерно шоу започна Международният младежки театрален фестивал "Време", събрал във Враца повече от 500 любители на театъра от три континента.

 
 

В летните вечери хората идват от другите краища на града до парка, само за да се насладят на спектакъла на "пеещите" фонтани. В изграждането на парка и съоръженията в него са вложени над 3,6 милиона лева от общата стойност на проекта. От тях собственият принос на Община Враца е над 1,4 милиона лева.

Паркова среда с трасе за планинското колоездене се появи покрай "Медковско дере".

 


В единствения по рода си байк-парк  изкуствените препятствия и виражи са изградени със средства по проекта. Любителите на екстремния спорт могат да се обучават и тренират, преди да се впуснат в истинско приключение по планинските пътеки на Врачанския балкан. Край дерето е направена детска площадка, поставени са пейки, ново осветление, засадени са дървета и храсти. Цялата площ е оградена и е под постоянно видео наблюдение, както всички нови обекти. Предстои общината да оборудва специална зала и да осигури свързването на 100-те видеокамери с полицейското управление във Враца, за да осигури контрол и опазване на всички нови обекти от посегателства.

 


Посетителите на пещерата "Леденика" могат да видят на 30 метра под земята единствения по рода си спектакъл "Звук и светлина". Иновативната атракция е създадена по проект "Развитие на устойчив туризъм в Община Враца. Леденика - туризъм без сезони". Той е изпълнен от Общината в партньорство с Природен парк "Врачански балкан". Общата стойност на проекта е 5 324 298 лeвa, от които съфинансирането и дофинансирането от Община Враца е близо 800 000 лeвa. Атракцията е с различна звукова и светлинна хореография във всяка зала на дългата 320 метра пещера.

 

 

Водният  спектакъл в "Концертната зала" е петминутна иновативна мултимедийна прожекция върху воден екран. Следва графично шоу от дву и триизмерни изображения, възпроизведени от лазерни проектори. Посетителите могат да видят върху скалните образувания  фигурите, на които се оприличават - великан, сокол, къщата на баба Яга, мастилница и други. В "Езерото на желанията" се представя триминутна видеопрожекция върху малък воден екран, наречена "Фея "Леденика". В " Малката пропаст" туристите могат да видят обемно "бийм шоу", наречено "Вулканът". Техниката е последно поколение. Създаденият от нея спектакъл "Звук и светлина" е специално проектиран. Уникалното студено осветление е максимално щадящо към флората и фауната в пещерата. То е съобразено с природозащитните стандарти. По проекта бе създаден и развлекателен парк от нов тип, съставен от няколко модула за спорт и забавления на посетителите от различни възрасти. "Приказната алея" с амфитеатъра е за най-малките. За тях са и поставените триизмерни фигури на баба Яга, на принца и принцесата, на великана. Фигурите са вдъхновени от най-известните скални образувания в "Леденика", но представени като герои от анимационни филми. Така изглежда и най-интересният пещерен обитател - ендемичният вид бръмбар-светломразец, наричан "ледениче". Фигурка на бръмбарчето - в уголемен размер, посреща на входа посетителите. Тя е поставена върху специален защитен модул, оформен като леден блок.

 

За по-големите деца е изграденият спортно-развлекателен комплекс  "Мама, татко и ние". В него са включени алпийска въжена градина, изкуствена алпийска стена, дървени конструкции, детска площадка и други атракциони за цялото семейство. За всички е основно преобразеният посетителски център "Прилепа".

 

 

В него се предоставя информация както за пещерата "Леденика", така и за природен парк "Врачански балкан". За неговите забележителности, флора, фауна, културно-историческо наследство, възможности за туризъм и др. В центъра се намира 5D кино, привличащо посетителите с иновативното представяне на филми на различна тематика. По проекта са изградени и два туристически маршрута - от село Горно Озирово и от Враца до "Леденика". Популярността на най-известния природен туристически обект край Враца рязко се увеличи още преди проектът да завърши. Въпреки трудностите при изпълнението, новите атракции край "Леденика" бяха оценени най-напред от децата и любителите на селфита. Потокът от туристи рязка нарасна. Ако
преди началото на проекта през 2012 г. туристическият обект е посетен от над 17 000 души, то в края на 2014 г. посетителите му вече са над 40 000. Приходите само от посещения на пещерата са със 114 000 лева повече спрямо годината преди изграждането на новите атракции. Според директора на природен парк "Врачански балкан" Николай Ненчев, приходите от развлекателния парк и пещерата не са най-важното. По-важно е, че иновативният туристически продукт дава нови възможности за местния бизнес да се развива. За кмета на Враца Николай Иванов е съществено, че в изпълнението на дейностите бяха заети 18 фирми, повечето местни, с общо 434 работници. Сега десет млади екскурзоводи и аниматори всеки ден посрещат туристите, любопитни да се впуснат в новото приключение "Леденика".         www.vratza.bg/