Кметът Тодор Попов:

Хората вече имат самочувствието, че живеят в подреден европейски град


 

 

Тодор  Попов е роден през 1967 година в Пещера. Завършил е „Право” в СУ „Свети Климент Охридски”. Бил е съдия в Районен и Окръжен съд-  Пазарджик, а по-късно е работил и като адвокат.  Има дългогодишен опит в местното самоуправление като общински съветник и председател на Общинския съвет в Пазарджик. През 2012 г. е избран за председател на Националното сдружение на общините в България.От ноември 2007 година до сега е кмет на община Пазарджик.

  • С новото регионално депо за битови отпадъци предстои да решим проблема за следващите 20 години
  • Осъзнахме, че земята е ценност  и земеделието ще ни изведе напред
  • Вече 8 години работим за ежедневното решаване на проблемите на гражданите

 

Г-н Попов, приключва вторият Ви мандат. С какво се промени Община Пазарджик за този период?

Промяната през последните осем години е изключително осезателна и видима. И това не е само моя и на екипа ми констатация, а се признава от всички наши съграждани. Независимо от факта, че през последните години страната беше, и за съжаление, все още е в тежка икономическа криза. Да не говорим, че бяхме и в една сравнително нестабилна политическа обстановка.

На фона на всичко това, считам, че Пазарджик  успя да влезе в първата десетка на градовете в България. Постигнахме градът да има нова визия, нов облик и което е по-важно - ново самочувствие на хората, че живеят в една добра среда и в един европейски подреден град.

Ще отбележа съвсем накратко някои от постиженията. Това са реновацията на централната градска част, обновяването на два големи, важни квартала - " Запад" и " Устрем". Ремонтът на жп-гарата, строителството и откриването на нова автогара. Строителството и реализацията на четири центъра за настаняване от семеен тип. Реконструкцията и обновяването на двата ни големи парка: парк-остров "Свобода" и парк " Стадиона". Още повече, че парк-остров "Свобода" е една от визитните картички на града ни. Създадохме в него голям зоокът с 35 животински вида.

Изградихме и много зони за спорт - 22 спортни и 80 детски площадки.

Направили сме над 7,5 км. нови улици. Считам, че нашият град вече е съвсем различен. За мен освен големите неща,  бяха изключително важни и дребните детайли. Градът е разчертан, подреден, боядисани пейки, огради, детски градини, училища.

Озеленяването е на много добро ниво. Това са детайли, които създават образа на една добра среда, създават усещането, че градът има стопанин и се развива успешно.

На път сте да решите един изключително важен проблем не само за община Пазарджик, но и за региона. Докъде стигнаха нещата с новото сметище за твърди битови отпадъци?

Да, това е наистина изключително важен въпрос. За съжаление тази площадка, на която ние изхвърляме боклуците си вече години наред, всъщност е с изчерпан капаците още от далечната 1986 г. Всеки може да си направи сметка преди колко време все още действащото сметище е трябвало да бъде закрито.

Радвам се, че вече можем да кажем на нашите съграждани и на жителите на другите общини от регион Пазарджик, че вече приключи процедурата за избор на изпълнител на първи етап, т.е. първа клетка от регионално депо за твърди битови отпадъци. Предстои юридическото финализиране след сроковете за обжалване, за да поставим началото на изграждането на тази първа клетка. Тя ще е на стойност 6 милиона лева. Така в средносрочен план ще решим проблема с отпадъците за следващите 20 години. Много се надявам, че хората, които ще дойдат след нас, ще имат по-голям ангажимент и още по-трайно да решат този проблем. Ще изградят втора и трета клетка, както е по проект. Използвам случая да се извиня на всички, които толкова години страдаха, най-вече на жителите на селата Капитан Димитриево и Алеко Константиново, които се намираха в изключително неприятна среда. Особено през летния период. Миризмата и задимяването от процесите на разпад и разлагане в действащото още депо, ги обгазяваха постоянно.

Реално кога трябва да заработи тази първа клетка на новото депо?

Срокът за изпълнение е 429 календарни дни, което означава, че през есента на 2016 г. трябва да сме готови. Едва след това ще се заемем с рекултивирането на старото депо, защото няма как да останем без сметище.

Много важен е и друг проект - изграждането на западен околовръстен път. Започнахте процедури през миналата година. На какъв етап сте в момента?

Западният околовръстен път на Пазарджик е сред основните ни акценти през последните две години. Положихме много усилия, за да се случи. Включително министрите и различните областни управители, с които съм работил по въпроса, защото западният околовръстен път фигурира както в общинския, така и в областния план за развитие. Той е идентифициран като приоритет и от Агенция "Пътна инфраструктура", защото ще е важна пътна артерия, през която ще преминава на практика целият пътникопоток, и най-вече тежкият трафик от Южна Гърция към нас. През Пазарджик е най-прекият път до София и Пловдив, както и дестинацията към Северна България. Така че, разговарял съм с всички институции, но с оглед на икономическата и бюджетна конюнктура тази година това не е възможно да се случи. От следващата година пътят ще попадне в средносрочните планове за поетапното му изграждане. Ние вече приключихме отчуждителните процедури. Който спечели обществената поръчка за изграждането, ще си направи работния проект.

Какви са приоритетните неща, които трябва да бъдат направени в бъдеще?

Освен това, за което говорихме до момента, трябва да продължим с подобряването на физическата среда в останалите квартали на града. Имаме готови проекти за още три квартала, които ще стартираме след започването на новата програма до 2020 г. " Региони в растеж". Тази година започваме и до 2 години трябва да приключим с изграждането на цялата инфраструктура около новата автогара. Там предвиждаме да има обекти за търговия и услуги, а вече има и проекти за жилищно строителство.

Искате да кажете, че това на практика ще е нов квартал?

Да, това ще е нов квартал. Продължаваме усилията държавата да ни даде и останалите 100 дка от бившите казарми в този район. В крайна сметка това в средносрочен план ще бъде територия за разширението на града в тази посока. Другият важен процес, които вече тече, е санирането на панелните жилища. Изключително важен въпрос. Пазарджиклии показаха, че са инициативни и вече имаме 28 сдружения, които са подали документи, а със 17 имаме подписани договори. На фона на 20-те подписани договора в София, ние сме на едно доста прилично ниво.

В общината има и 31 села. Какво се промени в тях по време на мандатите ви?

Във всички 31 населени места от общината за последните 8 години сме направили инвестиции в социалната сфера, в образователната, в инфраструктура и култура. Какво ще рече това? Ремонтирали сме всички читалища. Сигурно сме и единствената община, която построи нови читалища - в селата Юнаците и Говедаре. Най-новото, това в Говедаре, го открихме само преди дни. Реновирани са почти всички училища и детски градини, центровете на селата.

В пътната инфраструктура сме инвестирали средно всяка година по около 2 милиона лева, защото никой не заслужава да гази в кал в 21 век. Мисля, че хората това го оценяват, защото виждат, че се грижим и за селата, а не само за общинския център.

Тежък проблем за цялата страна са инвестициите. Какво е положението в Община Пазарджик?

Пазарджик не е по-различен от другите градове в страната. Последните години чуждестранните инвестиции са доста свити - да не кажа почти никакви. Родните инвестиции също са малко. На местно ниво обаче безработицата в общината е 6,2 процента, което е доста под средното за страната. През последните години в Пазарджик се развиха доста по-малки предприятия. Възроди се едно фалирало предприятие - "Лакрима". Зеленчуковата борса вече разполага с пакетажни и хладилни цехове. Ние сме приоритетно зеленчуков район и аз винаги съм казвал, че това е нещото, което ще ни дръпне напред. Какво имам предвид? Хранително-вкусова промишленост, земеделие и животновъдство. Това е нашият поминък, които е такъв от 600 години, когато е създаден Пазарджик. Радващото е, че хората вече осъзнаха, че земята е ценност . Моите лични наблюдения са, че неизползваема земя в нашия район няма. Които искат да работят, работят. Ние не сме туристически или някакъв друг подобен център, за да разчитаме на това. Земеделието ще ни изведе напред!

Кое считате за най-голямото си постижение като кмет?

Постиженията на един кмет не се измерват в материални неща, защото всеки може да направи един дълъг списък от това, което е свършил. Защото няма кмет, който да не е направил нещо по време на мандатите си, колкото и да са те. В тази връзка, като мое най-голямо лично постижение определям доверието на хората персонално към мен и моя екип и различното самочувствие, което те вече имат като жители на Пазарджик. Защото, наистина, 8 години ние работим за ежедневното решаване на проблемите на хората. Не само за решаване на глобалните проблеми на общината, това е наше задължение. Решаваме и елементарните проблеми на всеки един човек, който е помолил за моето съдействие и подкрепа. Всъщност, това е голямата политика - да решиш проблемите на отделния човек. Когато това съм направил и съм го правил години наред, като позиция и практика, то създава и различно доверие, както и самочувствие на хората.

 

 

         www.pazardjik.bg/