Пазарджик

Промяната е навсякъде - и в бита, и в духа


През последните няколко години Пазарджик промени своя облик. Стана по-красив, подреден и удобен за живеене. Пазарджик е различен! В това са убедени и жителите, и гостите на града. Със собствени средства и със средства по европейските програми и фондове бяха обновени, реконструирани и изградени редица инфраструктурни обекти.

Пазарджик е сред първите градове в страната, в които изцяло бе обновена и реконструирана централната градска част.

 

Проектът "Нова визия за централна градска част и интегрирано градско развитие, чрез подобряване на физическата среда и ревитализация на град Пазарджик", се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 7 383 076 лв. Той бе приключен в средата на 2011 година. В седем последователни етапа бяха извършени дейностите по демонтаж и подготвителни работи, полагане на настилки, полагане на стенни облицовки и допълнителни елементи, на тревни площи, затревяване и засаждане на растителност, разполагане на елементи на градското обзавеждане, обновяване на фонтани и изграждане на ново осветление.

Пазарджик е сред малкото градове в страната, в които ремонтите и обновяването не са "патент" само за централните зони. Последователно, трайно и с визия за цялостна промяна на жизнената среда се променя цялостният облик и на крайните жилищни квартали. Първият изцяло обновен квартал беше "Запад". Там ремонтните работи приключиха през лятото на миналата година. За близо 4 милиона лева бяха изцяло преасфалтирани улиците, подновени тротоарите, зелените площи и осветлението. Изградени са нови детски и спортни площадки.

 

 

Няколко месеца по-късно с по-добра и достъпна околна среда вече можеха да се похвалят и жителите на квартал "Устрем". Изпълнението на строително-монтажните работи за обектите там беше финансирано със средства от Публичната инвестиционна програма в размер на 2 559 102 лв. и допълнителни средства от Община Пазарджик в размер на 155 656 лв. Общата сума, на която възлизат изпълнените дейности е 2 714 758 лв.

Извършена е реконструкция и рехабилитация на вътрешнокварталната улична мрежа, на обществени паркинги, на пешеходни алеи и тротоари, а също така и на съществуващите велосипедни алеи по бул. "Ал. Стамболийски" и ул. "Стоян Ангелов". Монтирано е енергоспестяващо осветление, включително и на детските площадки. Изградени са зони за отдих и 4 детски площадки. Засадени са нови дървесни видове, храсти, подходящи за жив плет и тревни площи. Монтирани са пейки, кошчета и антипаркинг-устройства. Създадена е и достъпна архитектурна среда.

Завърши и първият етап от реновирането на третия за последните две години жилищен комплекс - "Младост". Неговото обновяване се извършва изцяло с общински средства. В рамките на една година бяха изградени 4 232 кв.м тротоари, 655 кв.м паркоместа и 1600 кв.м алеи и декоративни настилки. Освен това бяха оформени 13 450 кв.м зелени площи с поливна система. За най-малките е монтирана нова детска площадка с каучукова настилка.

 

 

През следващата година е предвидено реновирането и на квартал "Марица" и  на "Моста на Лютата", като проектите за тях вече са изготвени.

За жителите на Пазарджик асфалтираните улици са част от ежедневието, но за гостите впечатлението и оценката се съдържат във възклицанието "Град без дупки!" Амбициозната програма за ремонт и реконструкция на уличната мрежа стартира с преасфалтирането, разширението и обновяването на платната, тротоарите и зелените системи на основните улици и булеварди. Дейностите се финансираха изцяло с банков заем. Постепенно бяха преасфалтирани по-голямата част от второстепенните улици и алеи в жилищните квартали.

В унисон с новата инфраструктура са и изграждащите се нови жилищни сгради и все по-честото екстериорно и фасадно обновяване на вече съществуващите.

 

 

 

Амбицията

Тя е градът да влезе в първата десетка на градовете в България. Истинската гордост за жителите на града са местата за отдих и най-вече емблематичният парк-остров "Свобода". След цялостното му и постоянно обновяване той стана привлекателно място не само за пазарджиклии, но и за живеещите в съседните населени места, включително и съседни областни градове. Занемареният през 90-те години парк възвърна блясъка си, съчетавайки тишината и спокойствието на природата и цивилизацията. Тук за всеки има по нещо. Изцяло подновената настилка на алеите и перфектно поддържаната растителност са само началото на една приятна разходка. Съществуващите паметници са добре поддържани, а новите скулптурни композиции постоянно се обогатяват и така цялата територия се превръща в постоянна експозиция на открито. Различните детски кътове предоставят възможност както за игри, така и за творчески и образователни забавления на децата. "Оживелите" динозаври под короните на дърветата препращат към минали епохи и към любими анимационни филми.

Зоологическата градина е вълнуваща спирка за малки и големи, впечатляваща със своята чистота и добра подборка на екземпляри от световната фауна.

Полуразрушеният колодрум бе възстановен и на неговите игрища и спортни съоръжения младежите спортуват ежедневно, включително и на осветление в късните часове на деня.

До красивите розариуми, изкуствени езера и фонтани са разположени няколко заведения. Атракционното влакче е безплатно, както и ползването на всички спортни съоръжения.

 

Вторият по големина, не по-малко занемарен допреди години парк е „Стадиона". Той се намира в северната част на Пазарджик и вече е притегателен център за отдих и спорт. Тревните площи и дървесната растителност се поддържат в много добър вид, а разходката по алеите с вело-рикши е приятно преживяване. Изкуственото езеро предлага приятни минути, прекарани на водно колело.

Зелените площи и в останалите паркове и градини, както и по уличната мрежа на града се поддържат постоянно. Освен големите инфраструктурни проекти в Пазарджик се обръща внимание и на детайлите. Градът е разчертан, подреден, монтирани са множество нови пейки, оградите на детските градини и училища са боядисани. Уличното осветление е основно подменено, а съчетанието с художественото и декоративно осветление на сгради, скулптурни обекти и цели транспортни артерии, превръща града във вечерна приказка.

 

За децата постоянно се полагат грижи, за да растат в здравословна и естетична среда. За последните няколко години бяха обособени поредица зони за спорт, като спортните площадки вече наброяват 22, а детските - 80. По енергоефективни проекти са санирани 9 училища, изготвени са проектите за още 4. В Пазарджик не се чака за места в детските ясли и градини. През 2013 година бе изградена и отвори врати нова детска градина "Явор". Предстои да бъдат извършени цялостни ремонти с енергоефективни резултати и на последните две детски заведения "Върбица" и "Зорница".

 

 

Наследството

В залите и хранилищата на Регионалния исторически музей и Художествена галерия "Станислав Доспевски" се съхраняват артефакти от богатото историческо и културно минало на града и района. Постоянно се отделят средства за поддръжката и функционирането на обекти, свързани с исторически събития и личности.

След продължителен ремонт и укрепване църквата "Св. Богородица", построена с дарения от гражданите на Пазарджик през 1836-1837 г., функционира пълноценно и като катедрален православен храм, и като културно-историческа забележителност.

Частични ремонти бяха извършени и на къщите на Константин Величков и Станислав Доспевски, превърнати в музеи.

 

 

Етнографската експозиция към РИМ-Пазарджик, разположена в една от най-внушителните възрожденски къщи на града, отдавна е надхвърлила познавателното и образователно въздействие с организираните периодично работилници за най-малките.

Проектът "По канала" реализира идеята крайбрежието на един от символите на града да се превърне в пространство за изкуство на открито.

Бронзовата фигура на Димитър Казаков - Нерон е обединяващ акцент в постоянно увеличаващия се брой на произведения от местни скулптури и художници по северния  бряг на канала "Паша арк". Така изкуството навлиза в урбанизацията на града и се създава една по-одухотворена среда.

 

 

Фестивалите

Тяхната традиция има 40-годишна история. Началото е поставено от бележития български композитор и диригент проф. Иван Спасов с сноваването на фестивала "Зимни музикални вечери". Той  продължава да е от най-значимите събития в културната програма не само на града, но и на страната.

Прегледът на професионалните фолклорни ансамбли превръща Пазарджик в национален център на високото майсторство в областта на народната традиция.

В Пазарджик вече за седма година се провежда и единственият по рода си Международен мандолинен фестивал, който носи името "VIVA TREMOLO". Тази година за пръв път на една сцена свириха 140 мандолинисти от страната и чужбина.

Фестивалът на изкуствата "Арт идея - арт алея" е един от младите фестивали. Събитията в 10-дневната му програма включват широка гама от съвременно и визуално изкуство, изложби, театър, концерти, пърформанси, ателиета, занимания за деца за жителите и гостите на града. "Плюс Фестивал" е последната добавка към наситения календар със събития, организирани от Община Пазарджик. Първото издание на Фестивала е през 2014 г., а второто му издание в още по-мащабен формат успя да събере на сцената изпълнители от различни европейски държави, както и някои от най-хитовите и утвърдени имена на българската поп музика.

Пазарджишките групи имат възможност да сверят часовниците си веднъж годишно в рамките на амбициозния Рокфест. Фестивалният дух в града живее и чрез театралния форум "Океан от любов", мажоретната феерия "Слънчева Бесапара", шлагерните ритми на "Шаранковите вечери" и други не по-малко значими издания, които дават възможност за творческа изява.

 

 

Основите

Градът се гордее с личности като Станислав Доспевски, Константин Величков, Теодор Траянов, Димитър Бояджиев, Никола Фурнаджиев, Иван Динков, Димитър Казаков - Нерон, Георги Герасимов.

През последните години Община Пазарджик учреди няколко национални литературни награди, в това число и за млади автори, с което дава своя принос в подкрепата, утвърждаването и развитието на българската литература и култура.

Само преди дни Пазарджик бе домакин на Първата Национална графична изложба "Георги Герасимов", която даде сериозна заявка и за последващи издания с участието на повече от 40 български творци.

На 1 октомври градът ще стане и столица на поезията, защото тук ще се съберат автори от цялата страна в рамките на организирания от Община Пазарджик и Съюза на българските писатели национален празник на поезията.

 

 

 

 

         www.pazardjik.bg/

 

 


Рубриката се осъществява с подкрепата на общините. Тя съдържа и платени публикации.