Конференцията за бъдещето на Европа трябва да отговори на въпроса каква роля ще играе ЕС на световната сцена, заяви на брифинг Манфред Вебер

Конференцията за бъдещето на Европа трябва да отговори на въпроса каква роля ще играе ЕС на световната сцена, заяви на брифинг Манфред Вебер

Берлин/ София, 29 ноември /Илиян Могиларски, БТА/
Конференцията за бъдещето на Европа има за цел да отговори на въпроса каква роля ще играе Европейският съюз на световната сцена. Това заяви днес председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в ЕП и член на Изпълнителния съвет на Конференцията за бъдещето на Европа Манфред Вебер на брифинг, организиран от Бюрото на Европейския парламент в Берлин.


"Това е свързано с доста теми. Затова има нужда от амбиция, смелост и готовност за компромиси", каза Вебер на брифинга, озаглавен "Конференцията за бъдещето на Европа: актуално състояние и перспективи".


Според него значителна роля ще играе модернизирането на начина на работа на европейските институции. По думите му това също така е свързано със спешната необходимост от по-нататъшното демократизиране на ЕС и включването на гражданите.
Той изтъкна нуждата от преструктуриране и по-голяма ефективност, особено по отношение на външната политика и политиката за сигурност на ЕС и премахването на принципа на единодушието.


Под въздействието на пандемията от коронавируса има голяма откритост по въпроса за по-тясното сътрудничество в политиката в здравеопазването, отбеляза Вебер.
По думите му особена роля би трябвало да придобият регионите в Европа, когато бъде постигнато по-силно включване на гражданите в работата на ЕС. А това има връзка с проверката за компетентността, т.е. кои задачи от кои сфери на политиката е най-добре да бъдат поети, каза той.


В брифинга участва и Хилдегард Бентеле, която е член на пленарното заседание на Конференцията за бъдещето на Европа.


Тя заяви, че конференцията, от една страна, предлага възможност да се засегнат основни въпроси - като това дали ЕС взема решения достатъчно бързо или дали има достатъчна компетентност, за да води борба с пандемия, която пресича държавни граници.
От друга страна, Конференцията за бъдещето на Европа засяга също ежедневни въпроси, които вълнуват европейците - като това дали някой може да се ползва от здравното си осигуряване, когато работи в чужбина, каза Бентеле.


"Най-важната цел на конференцията е да покаже конкретни решения за конкретни проблеми", заяви евродепутатката от германския Християндемократически съюз и ЕНП.
По думите й чрез конкретни подобрения може още повече да се засили доверието в ЕС, което според нея би трябвало да бъде задачата на Конференцията за бъдещето на Европа.

 

Важна част от Конференцията за бъдещето на Европа са европейските граждански съвети (панели). Сформирани са четири граждански панела като във всеки от тях участват по 200 граждани, за да обсъждат: по-силна икономика, социална справедливост, работни места/образование, култура, младеж, спорт/цифрова трансформация; европейска демокрация/ценности и права, върховенство на закона, сигурност; изменения на климата, околна среда/здравеопазване и мястото на ЕС в света/миграция.

Участниците в съветите са избрани на случаен принцип по критерии, които гарантират представителност. Младите хора на възраст между 16 и 25 години са една трета от всеки панел.

Всеки граждани на ЕС може да изрази мнение и даде идея в каква Европа иска да живее на онлайн платформата.
/ДБИ/

Източник: Берлин/ София