Куклен театър в Художествената галерия във Велико Търново приобщава най-младата публика към изкуството.

Куклен театър в Художествената галерия във Велико Търново приобщава най-младата публика към изкуството.

EZ 12:40:01 15-01-2022
LM1237EZ.017
Велико Търново - галерия - театър - деца

Куклен театър в Художествената галерия във Велико Търново приобщава най-младата публика към изкуството.


Велико Търново, 15 януари /Марина Петрова, БТА/
Куклен театър в Художествената галерия във Велико Търново приобщава най-младата публика към изкуството. Съвместният проект на Художествената галерия "Борис Денев" и Театър "ВЕСЕЛ" предвижда приобщаване на децата както към театъра, така и към уникалните примери на живописта, графиката и скулптурата, с които разполага галерията, съобщи кукленият актьор Веселин Василев.
Според директора на галерията Мартин Митев, галерийното пространство може да се превърне в място за изява на артисти от различни сфери, следвайки задължително заложения статут по опазване и популяризиране на изкуството.
В създаденото, отделно от постоянната експозиция, пространство има възможност за лекции, литературни четения, камерни концерти и представления.
Първият артистичен проект в началото на годината е осъществен от Театър "ВЕСЕЛ" с премиерата на спектакъла "Русалка".
Драматургичният материал е вдъхновен от стара немска легенда - "Легенда за Лорелай". Постановката е осъществена от режисьора Тодор Вълов. Сценографията и куклите са сътворени от един от най-талантливите театрални художници на съвременния куклен театър в България - Наталия Гочева. Оригиналната музика и аранжиментите са дело на композитора Пламен Мирчев-Мирона, а вокалите - на Пламена Ангелова. Студийният звукозапис е реализиран от Петър Атанасчев. Ролите в спектакъла се изпълняват от Елка Баланова и Веселин Василев.
Легендата за Лорелай е вдъхновявала творци от различни епохи. Тя разказва за красивата дъщеря на беден рибар, която пленявала стари и млади със своите омайващи песни. Това е старата и вечна история за свободния дух и за погубената любов. Спектакълът носи атмосферата на суровия северен пейзаж и въздейства с вълшебството на приказка и с драматизма на антична трагедия. В него откриваме истини, които са неподвластни на времето и пространството, посочи Василев.
Идеята е да се предостави възможност за детската публика от старата столица да се срещне с театъра и изобразителното изкуство в един общ проект. Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата, Община Велико Търново и със съдействие на Художествена галерия "Борис Денев".


/ЛМ/