"Български пощи" поддържа пощенска станция на остров Ливингстън

"Български пощи" поддържа пощенска станция на остров Ливингстън

EZ 18:12:31 14-01-2022
LM1809EZ.031
"Български пощи" - остров Ливингстън - станция

"Български пощи" поддържа пощенска станция на остров Ливингстън


София, 14 януари /Екатерина Панова, БТА/
"Български пощи" от 27 години има договорни отношения с Антарктическия институт и поддържа временна пощенска станция за приемане и доставка на кореспондентски пратки на остров Ливингстън. Това информират от дружеството по повод на 30-ата българска антарктическа експедиция.
Създадена е специална технология за приемане, таксуване и експедиране на кореспондентски пратки. Дружеството предоставя в малко количество служебни формуляри, описи, адресни етикети, пощенски чували и брошури с цените. На определен от ръководството на Антарктически институт член от експедицията се предава срещу подпис пощенско клеймо за временната пощенска станция, гравирано 1090 "Poste Bulgare Antarktika".
Пратките, изпращани от участниците в експедицията, подадени във временната пощенска станция след пренасянето им до България от член на експедицията, се предават на началника на Софийска централна пощенска станция, който организира обработката и доставката им на получателите.
Пратките, изпращани за остров Ливингстън, се събират в абонаментна пощенска кутия номер 599 в Софийска централна пощенска станция. Те се предават на упълномощен член от експедицията, който да ги пренесе и достави на получателите.
След приключване на експедицията и закриване на временната пощенска станция, пощенското клеймо и неизползваните пощенски чували се връщат в "Български пощи".
През юли 2021 г. бяха пуснати в употреба серия от две пощенски марки и специален пощенски печат, посветени на 200-годишнината от откриването на Антарктида и 50-годишнината от началото на научните изследвания на Ледения континент, които българската държава извършва. Художник на проекта е Атанас Атанасов.

/ЛМ/