Изложба на уникални чуждестранни издания е представена в Централното фоайе на Националната библиотека

Изложба на уникални чуждестранни издания е представена в Централното фоайе на Националната библиотека

EZ 12:02:01 14-01-2022

HT1159EZ.010
Изложба - Национална библиотека

Изложба на уникални чуждестранни издания
е представена в Централното фоайе на
Националната библиотека


София, 14 януари /БТА/
Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" посреща своите читатели и посетители в началото на 2022 г. с представителна изложба на уникални чуждестранни книги, постъпили във фонда в края на 2021 г. Библиотеката е закупила 136 тома луксозни албуми, енциклопедии, справочни издания и монографии на едни от най-популярните световни издателства като
DorlingKindersley, RandomHouse, Taschen, Phaidon, OxfordUniversityPress,
съобщават от НБ "Св. св. Кирил и Методий".


Изключителните албуми представят изкуството на ренесансови и барокови художници - Йеронимус Бош, Питер Брьогел, Тициан, на модерните творци от ХХ в. - Густав Климт, импресионисти, авангардни фотографи и артисти - Кристо и Жан Клод, Анди Уорхол, Жан-Мишел Баския, Ханс Гигер. Сред попълненията на фонда на Библиотеката са и богато илюстрирани енциклопедии по музика, кино, история, философия, биология, екология. Читателите на Националната библиотека могат да се възползват и от новите библиофилски фототипни издания на исторически хроники.

"Като споделяме думите на немския писател Карстен Хен в романа "Човекът, който разхождаше книги", че "книгите се нуждаят от човек, който да им покаже правилния път до читателите", вярваме, че настоящата изложба е част от този правилен път, а Националната библиотека е правилното място за уникалните книги", казват от НБ.

Ето някои от заглавията, които може да намерите в Националната библиотека:

Масимо Листри. "Най-красивите библиотеки в света", Кьолн: Taschen 2020. В това възхитително фотографско пътешествие Масимо Листри ни показва някои от най-старите и най-хубави библиотеки по света. От средновековни сгради до институциите, създадени през XIX в., от частни до манастирски колекции - това е едно културно-историческо пътешествие, което ни разкрива архитектурата и историята на някои от най-забележителните сгради в света.Кристо, Жан-Клод, "Кристо и Жан-Клод", Кьолн, Taschen, 2020. Това актуализирано издание е най-изчерпателният преглед на Кристо и Жан-Клод до момента. Стотици снимки и рисунки проследяват несравнимото творчество на двойката и предлагат поглед към произведения в процес на изпълнение като Мастаба в Абу Даби и Опакованата Триумфална арка, Париж.

Collins, Michael, "Книги, които промениха историята", Ню Йорк : DK Publishing, 2017. Представете си свят без Principia Mathematica, Правата на човека, Библията, Шекспир или Махабхарата. Книгите, които промениха историята представя 75 от най-значимите заглавия в света от "Изкуството на войната" до "Дневникът на Ане Франк" - и разкрива тяхното мащабно въздействие."Книгите са средството, чрез което учените, разказвачите и философите представят своите идеи. Открийте основополагащи религиозни и политически заглавия, крайъгълни камъни на науката като "За произхода на видовете" и древни текстове като "И Дзин", който се използва и днес, за да даде отговор на фундаментални въпроси за човешкото съществуване. Приближете се, за да видите завладяващи детайли, като например изящните анатомични илюстрации на Везалий в Епитом, анотираните тетрадки на Леонардо да Винчи или ръчно украсените страници в Библията на Гутенберг.

Открийте защо "Елементи на геометрията" на Евклид е най-влиятелното математическо заглавие, публикувано някога, и се възхитете на редки съкровища като "Кодекса на Обин", който разказва историята на ацтеките и ранния испански колониален период в Мексико. Книгите, които промениха историята, събират истории, дневници, научни трактати, пиеси, речници и религиозни текстове в едно зашеметяващо тържество на силата на книгите", разказват от Националната библиотека.

Изложбата на уникалните чуждестранни издания ще бъде експонирана в Централното фоайе на Националната библиотека до края на месец януари. /ПВ/
/ХТ/