Ансамбъл "Филип Кутев" празнува 70-годишнина с три различни концерта

Ансамбъл "Филип Кутев" празнува 70-годишнина с три различни концерта

EZ 11:29:01 14-01-2022
HT1126EZ.009
Култура - музика - фолклор

Ансамбъл "Филип Кутев" празнува 70-годишнина с три различни концерта


София, 14 януари /БТА/
Ансамбъл "Филип Кутев" празнува 70-годишнина с три различни концерта в зала 1 на НДК, съобщават организаторите.

На 18 февруари е "Началото" с музикални и танцови произведения, съхранени от раждането на ансамбъла до 1985 г., включително и емблематичната постановка "Тракийска сватба".

На 19 февруари "Пътят" представя сценичните постижения на ансамбъла, ще има премиерата и на три нови произведения, както и участието на гост изпълнители. Това са професионалните ансамбли "Пирин" и "Тракия".

На 20 февруари е "Наследството", където според организаторите публиката ще се докосне до предаденото и полученото фолклорно и сценично наследство.
Тържествените концерти са под патронажа на президента Румен Радев и ще сложат началото на национално турне, което ще се състои в рамките на 2022 година.

Основаният през 1951 година ансамбъл "Филип Кутев" възражда, съхранява, творчески интерпретира и популяризира българската фолклорна култура на няколко континента - Европа, Азия, Африка и Америка. Най-характерните музикални и танцови реализации са плод на големия талант и дълбоко познаване на българския фолклор от неповторимите творци Филип Кутев и Маргарита Диковa, продължено и в наши дни от Елена Кутева, Георги Андреев, Ивайло Иванов. /ДД

/ХТ/