Лили от учебника по музика

Лили от учебника по музика

EZ 13:23:02 17-12-2021
AK1318EZ.015
Култура - музика - концерт - Лили Иванова - ден трети в зала 1 на НДК

Лили от учебника по музика


София, 17 декември /Даниел Димитров, БТА/
Искам да видя Лили Иванова от учебника по музика. Това 13-годишната Рада казала на своята баба преди време, след като видяла реклами по телевизията за предстоящите концерти в зала 1 на НДК. След финалния спектакъл от турнето Рада споделя, че за нея това е най-хубавият коледен подарък. Признава, че е малко разочарована, че не е чула "Ветрове" - песента, за която са говорили в клас, но пък много харесва "Детелини" и другите песни.

Рада също така се чуди защо жените около нея плачат на песните на Лили. Отговорът на този въпрос не изисква обяснение от думи, защото трябва да се преживее. За едно дете тази свръхемоционална реакция може и да е неразбираема. Но всеки почитател на Лили Иванова знае, че когато за нея казват, че е икона, велика, ненадмината, единствена и неповторима, това не са просто думи. А състояние до, което сам трябва да стигнеш, ако имаш желание...

Затова никой не трябва да подлага на съмнение фактите за Лили. Нейната класа. Нейният стил. Нейното обичане от и към публиката. Нейната безпощадна самокритичност. Нейната истина. И това, че след "Детелини", е имало 5-минутен аплауз, след "Паниаири" - два пъти повече, а след "Предупреждение" - край без аналог за който и да е концерт на друг изпълнител.

На 16 декември 2021 г. Лили сложи точка на своето национално турне. Но не и на всичко, което й предстои - нови песни, нови концерти и нова публика, която тепърва ще открива чудото да бъдеш Лили Иванова.

/АКМ/

Снимки: Даниел Димитров, БТА