Български учени бяха отличени на конференция за вятърната енергетика в Копенхаген

Български учени бяха отличени на конференция за вятърната енергетика в Копенхаген

EZ 16:06:31 08-12-2021
AK1601EZ.005
ИБЕИ-БАН - учени - отличие

Български учени бяха отличени
на конференция за вятърната
енергетика в Копенхаген


София, 8 декември /БТА/
Български учени получиха първа награда за най-добър постер на конференцията за вятърна енергетика WindEurope Electric City 2021 в Копенхаген. Това съобщават от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при Българската академия на науките /ИБЕИ-БАН/.

Постерът представя експеримент, извършен на територията на ветропарк "Свети Никола", в района на Калиакра, през пролетта и есента на 2020 г. Проучването се занимава с откриване на птици в реално време и контрол на риска от сблъсък във вятърните паркове.

Във форума са участвали двама български изследователи - Мартин Георгиев и проф. Павел Зехтинджиев.

Освен наградения постер, двамата са имали още един, който е представил експеримент, проведен на БЕБ Калимок през пролетта на 2020 г., и се занимава с ефекта на звука във вятърните паркове върху поведението на птиците.

Асоциация WindEurope със седалище в Брюксел насърчава използването на вятърна енергия в Европа. Тя има над 600 членове, които са активни в повече от 50 страни. Събитието Electric City 2021 е най-големият форум за вятърната индустрия в Европа за тази година, с близо 400 изложители и 8000 участници, отбелязват от института. В конференцията са били представени 253 постера, осем от които са били наградени за принос, новаторство, оригиналност и яснота. /ИРС/


СНИМКА ИБЕИ-БАН

/АКМ/