Класикът на латиноамериканската литература Марио Варгас Льоса стана член на Френската академия

EZ 02:00:01 26-11-2021
PG0157EZ.001
Франция - Перу - писател - академия

Класикът на латиноамериканската
литература Марио Варгас Льоса
стана член на Френската академия


Париж, 26 ноември /БТА/
Перуанският писател Марио Варгас Льоса, признат за класик на латиноамериканската литература, беше избран вчера за член на Френската академия, предаде ТАСС.
В близо 400-годишната история на институцията тази чест за пръв път се предоставя на литератор, който не пише на френски.
Варгас Льоса беше избран още на първи тур и ще заеме креслото с номер 18, се съобщава на сайта на най-старата в света литературна академия.
Тя е основана през 1635 г. в Париж от кардинал Ришельо. В момента в нея членуват 35 академици, които по традиция се избират пожизнено.
Съгласно приетото от членовете на академията решение, този път са направени няколко изключения. Защото Варгас Льоса е не само единственият, който не пише на френски, но е и първият, избран, когато вече е на 85 години. По правило, при избирането си кандидатът не трябва да е на повече от 75 години.
Роден през 1936 г. в град Арекипа, Перу писателят дълго е живял във Франция, Боливия, Испания, Великобритания и в Куба. Първият му роман "Градът и кучетата" (La ciudad y los perros) излиза през 1963 г.
/Петя Гергова/
/ПГ/