Преговарящите партии се обединиха около идеята да се увеличат средствата за култура, с колко - ще се обсъжда с Министерството на финансите

EZ 23:46:31 25-11-2021
PG2343EZ.003
преговори - култура - обобщение

Преговарящите партии се обединиха около идеята да се увеличат средствата за култура, с колко - ще се обсъжда с Министерството на финансите


София, 25 ноември /Ирина Симеонова, БТА/
Увеличаването на финансирането на културата да достигне до 1,5 на сто от брутния вътрешен продукт. Около това се обединиха "Продължаваме Промяната", "Демократична България", "Има такъв народ" и "БСП за България" по време на коалиционните преговори по отношение на проблемите в сектор "Култура".
Всички подкрепиха тази идея, но беше отбелязано, че това трябва да се съобрази и с финансовото министерство. Искаме го, но ако има пари, коментира един от лидерите на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков.
Срещата започна с близо два часа закъснение заради продължилите по-дълго преговори в сектор "Екология". Тя продължи около шест часа - от 16.45 до 22.30 ч. Кирил Петков, който беше модератор на обсъждането, отбеляза, че това е най-дългата дискусия, която са имали досега, но, според него, това показва, че културата е приоритет.
"Поздравявам всички участници, беше конструктивен разговор и мисля, че нахвърлихме много идеи. Единият процент ще бъде лимитация за изпълнението на всички тях, но ако успеем дори част да реализираме, България ще има друг облик", каза още той. Петков отбеляза и, че когато около масата седнат експертите, независимо от коя политическа сила са те, говорят с един глас, защото проблемите са очевидни и са толкова наболели, че отделните окраски между ляво, център и дясно изчезват.
Подкрепа от всички формации получиха предложенията за нормативни промени в редица закони или създаване на нови актове - за сценичните изкуства, за културното наследство, за радиото и телевизията, за авторските права, за меценатството и спонсорството, за читалищата.
Всички подкрепиха становището, че създаването на Националната стратегия за развитието на българската култура е закъсняло и трябва да бъде приоритет. Не се обединиха около идеята за поставят срок на изработването й, защото това зависи от новия министър на културата. Обединение имаше и около предложенията за засилване на възможностите за културна дипломация; за ваучерите за култура, предоставяни на младите хора; за промяна на работата по дигитализацията в сферата; за повишаване на възнагражденията в сектора, които в момента са изключително ниски. Вижданията за промени в дейността на читалищата също обедини политическите формации.
Друга област, в която имаше единомислие, е засилване на връзката между култура и образование. Няма спор и по предложенията за подкрепа на творците в ситуация на пандемия, констатираха преговарящите.
Има обаче и редица въпроси, по които разговорите ще продължат. Сред тях е предложението на запазването на ДДС за книгите на 9 процента. Това беше противокризисна мярка, приета заради ограниченията, въведени покрай кризата с Ковид-19. Тепърва ще се обсъжда и къде да е мястото на фонд "Култура" и Националния институт за недвижимо културно наследство.

/ПГ/