Увеличението на бюджета за култура е неизбежно, според лидера на ПП Кирил Петков

EZ 21:48:31 25-11-2021
MH2147EZ.022
преговори - култура - ПП

Увеличението на бюджета за култура е неизбежно, според лидера на ПП Кирил Петков


София, 25 ноември /Ирина Симеонова, БТА/
Трябва да се увеличи бюджета за култура, няма как да продължи с ниското финансиране. Това каза един от лидерите на ПП Кирил Петков на дискусията за реформи в областта на културата.
Според него, оттук нататък кой каква партия познава не трябва да бъде фактор за финансирането на културата. По думите на Петков парите трябва да следват качеството. Трябва да запазим културното си наследство, това трябва да е приоритет в културната, в туристическа, в образователната стратегия, смята той. Петков отбеляза, че предприемачеството не трябва да е табу в сектора - трябва държавата да финансира повече, но не може цялата култура да е единствено базирана на публични средства. Част от подкрепата трябва да е частна, а друга коствена.
Сигурен съм, че трябва да променим много в културата, тъй като в момента я губим, коментира той.
Според "Продължаваме Промяната" в повече от 80 процента от повдигнатите теми има припокриване между предложенията на другите формации и техните идеи. Те отбелязаха, че е спешно приемането на Националната стратегия за култура. От нея тръгват всички следващи политики, промяна в нормативната уредба и т.н., за да знаем къде отиваме, коментираха от формацията. "Продължаваме Промяната" наблегнаха на устройствения правилник на Министерството на културата.
При сценичните изкуства трябва да има гарантиран фонд "Работна заплата", за да не са притеснени творците в театрите, коментираха от формацията. Според тях е задължително субсидирането от държавата да остане. Предлагат въвеждане на изисквания за атестация и мандатност на директорите. Съгласни са ДДС върху книгите да е девет процента.
Безспорно трябва да се увеличат доходите в сектор "Култура", въпросът е как да стане това, коментираха от партията. Според тях трябва да има механизъм, който да гарантира справедливост.
Трябва да се поощтрят любителските дейности в чилащитата, да има актуализиране на учебните проблами в училищата по изкуствата. Културните институти в чужбина трябва да са с общо брандиране, смятат още от ПП.

/МХ/