Представител на Нидерландия е победителят във FameLab International 2021

Представител на Нидерландия е победителят във FameLab International 2021

EZ 20:42:31 25-11-2021
HT2040EZ.040
Конкурси - международно

Представител на Нидерландия е победителят във FameLab International 2021


София, 25 ноември / Пепа Витанова, БТА/
Представителката на Нидерландия е победителят във FameLab International 2021, най-голямото състезание за научна комуникация в света.

След като се състезаваха в два полуфинала, десет изследователи и млади професионалисти (от общо участвалите в международната "Лаборатория за слава" учени от 23 държави) бяха избрани да премерят сили за титлата най-добър научен комуникатор в света на онлайн финала на FameLab International 2021.

Сред десетимата финалисти беше и д-р Божидар Стефанов - главен асистент в катедра "Химия" на Техническия университет - София. Основните му научни интереси са в областта на наноструктурираните материали, функционалните покрития и фотокатализа. Той е първият български международен финалист, откакто се организират конкурсите на "Лаборатория за слава" за всички национални победители.

Състезанието започна в 18 часа българско време и завърши в 20 часа. Домакин и водещ на конкурса от Челтнъм - Великобритания беше Грег Фут, а съдии - Роджерио Ферейра Мартинс, Тара Шайн и Джулия Уилър.

Финалистите на международното състезание "Лаборатория за слава" имаха само три минути, за да просветят и забавляват съдиите и публиката, които след това трябваше да гласуват за своя фаворит. В заключителната церемония един след друг се явиха представителите на Испания, Австралия, Тайланд, Египет, Полша, България, Нидерландия, Южна Африка, Мексико, Швейцария. Забележителните им презентации бяха на разнообразни теми: тайната на генетичните мутации, илюстрирана с котката на Хемингуей и нейната лапичка с шест пръста; значението на австралийските паяци в създаването на лекарства за борба с маларията; коронавирусът и кристалите на надеждата; как травмата афектира тялото; за химията на водните молекули, политическата мъгла и изпотяването на очилата; връзката между шаха и начина, по който ни атакуват вирусите; климатичните промени и органичното земеделие; редуцирането на химикалите в почвата и устойчивия климат; възможностите на компютърната симулация.

"Всички тук са победители, всеки от вас е уникален, изключителен", казаха и тримата представители на журито и поздравиха участниците за креативността, харизмата и изобретателския им талант.

Конкурсът FameLab стартира през 2005-та, като събитие на фестивала на
науката в Челтнъм - Великобритания. Форматът не се е променил оттогава като концепция и правила - учени и студенти от природо-математическите науки имат три минути да представят на разбираем език своята научна тема и да грабнат най-вече публиката (а покрай нея и журито). Не могат да се ползват слайдове и електронни презентации, а реквизитът е позволен, стига да може да бъде изнесен ръчно на сцената от презентатора. Журито оценява три неща - яснота, научно съдържание и харизматичност. През 2007- г. конкурсът става международен, благодарение на Британския съвет - първо в девет държави, включително и България, но с времето бройката им нараства до над четиридесет. Международен финал за всички национални победители се организира от 2011 г. Тази година беше последното състезание с партньорската подкрепа на Британския съвет.
/ХТ/