При голям интерес беше открита фотоизложбата "Другото лице на воините ни" във Велико Търново

EZ 19:03:31 25-11-2021
IS1901EZ.039
Велико Търново - БТА - архив - изложба - откриване

При голям интерес беше открита фотоизложбата "Другото лице на воините ни" във Велико Търново


Велико Търново, 25 ноември /Марина Петрова, БТА/
При голям интерес от страна на историци и любители на историята беше открита фотоизложбата "Другото лице на воините ни" във Велико Търново. Автори на изложбата, представяща 16 фотоесета за Първата световна война, са Ирена Данаилова и Георги Генчев - кореспонденти на БТА във Видин и Варна.
Експозицията е акцент от програмата, посветена на честването на 70-годишнината от създаването на Държавния военноисторически архив и основаването на архивната система у нас.
Директорът на Държавния военноисторически архив във Велико Търново Светлин Радев посочи, че всяка една история, описана чрез снимки и кореспонденция представлява огромен интерес, защото показва човешкия поглед към Голямата война.
Документи и награди, свързани с двама от героите на изложбата - поручик Иван Чакъров, родом от Златарица и Златан Бръчков от Свищов, са подредени във витрини. Иван Чакъров се записва още като ученик за доброволец в Балканската война, Златан Бръчков завършва образованието си в Швейцария, връща се в България, където е избран за депутат и въпреки своя статут се записва за доброволец във войската. Те са сред онези воини, които са преживели войната и после са продължили по професионалния си път, отбеляза Радев.
Идеята за изложбата се роди от една информация в международната емисия на БТА, в която се посочваше, че Англия започва да дигитализира своя архив за Първата световна война, тъй като всички англичани, участвали във войната, са били задължени да си водят дневници, разказа Ирена Данаилова. Заедно със своя колега Георги Генчев те са открили във фондовете на БТА, в архивите и чрез наследници, картички, снимки и писма, които войниците са изпращали на своите близки.
"Оказа се, че към онзи момент българската държава е проявила огромна прозорливост и редом с армията са вървели художници, фотографи, свещеници от всички вероизповедания, капелмайстори и всичко това е дало възможност Първата световна война да е документирана реално", посочи Данаилова.
Шестнайсетте пана съдържат снимки и картички с текстове на гърба. На една от тях примерно пише "Гладни сме, жадни сме, убихме трета мечка, одрахме я, сготвихме я, гадно е, но я изядохме", даде пример тя. Има и много снимки, на които се вижда, че войниците празнуват 24 май, Гергьовден - това е доказателство за духа на българите, които знаейки, че отиват на явна смърт, запазват човешкото в себе си, смята Данаилова.
При откриването на изложбата беше връчен поздравителен адрес към организаторите и домакините на изложбата от името на областния управител Георги Гугучков.
Началникът на Националния военен университет бригаден генерал Иван Маламов посочи, че изложбата е илюстрация на българския боен дух, в който и днес се обучават курсантите и военнослужещите.
Експозицията ще може да бъде разгледана до 18 декември в Изложбените зали "Рафаел Михайлов", тя е част от културния календар на община Велико Търново.

/ИС/